Vsak dan bo bolj vroče. Morje se segreva, pade lahko tudi nov rekord

Slovenija 11. Avg 202409:42 0 komentarjev
Vročina
Vročina (Foto: PROFIMEDIA)

Čaka nas vroč teden. Temperature bodo že danes ponekod dosegle 36 stopinj Celzija, jutri bo še bolj vroče. "Ni nemogoče, da bi temperatura morja ta teden podrla rekord," je za N1 ocenila meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik. Ohladitev lahko pričakujemo šele naslednji konec tedna, do takrat velja oranžno opozorilo pred vročino.

Slovenijo je zajel nov vročinski val. Danes čez dan bomo lahko po vsej državi namerili nad 30 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje Arso. Najtopleje bo na Primorskem in Goriškem, kjer bodo termometri pokazali 36 stopinj Celzija, drugod bo kakšno stopinjo manj. Naslednje dni bo še bolj vroče, je napovedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik.

“Trenutne napovedi kažejo, da bosta najtoplejša ponedeljek in četrtek,” je pojasnila. Čez dan lahko pričakujemo temperature do 37 stopinj Celzija. V osrednji Sloveniji  in na jugovzhodu se bo v četrtek denimo segrelo do 36 stopinj, na severovzhodu naj bi termometri pokazali do 34 stopinj Celzija. “Najtoplejša bo Goriška,” pravi Hladnik Zakotnik.

Ohladitev bo prišla šele konec naslednjega tedna. “Ohladitev se je znova nekoliko zamaknila, trenutno kaže, da nas bo zajela v noči na nedeljo,” je povedala Hladnik Zakotnik in dodala: “Trenutno kaže, da bo šlo za konkretnejšo ohladitev, a je še tako oddaljena, da so napovedi zelo negotove.”

Kljub vročini na Arsu ne pričakujejo hujšega nevihtnega dogajanja. Zaradi visokih temperatur bo sicer predvsem v torek in sredo v gorah nekoliko večja možnost za nastanek vročinskih neviht.

“Ni nemogoče, da bi temperatura morja podrla rekord”

Če boste v vročem prazničnem tednu ohladitev iskali v morju in jezerih, je ne boste našli. Že včeraj je temperatura slovenskega morja presegla 29 stopinj Celzija, danes bi se lahko približala tridesetici.

“Čisto možno je, da bo jutri temperatura morja že presegla 30 stopinj Celzija. Ni nemogoče, da bi v tem tednu padel temperaturni rekord,” je ocenila Hladnik Zakotnik.

Gorenjska jezera so v primerjavi z morjem nekoliko hladnejša, a nič bolj sveža. Bohinjsko jezero je imelo včeraj 24 stopinj Celzija, voda na Bledu se je segrela na 26 stopinj Celzija.

Pozor: Arso prižgal oranžno opozorilo

Zaradi vročine je Arso v južnem delu države prižgal oranžno opozorilo pred vročino. “V prihodnjih dneh bo po nižinah velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem,” opozarjajo na svoji spletni strani.

Foto: ARSO

Dodajajo, da bi visoke temperature lahko vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Vsem svetujejo, da se sredi dneva in popoldne zadržujejo v senci in odsvetujejo velike fizične napore.

“Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite,” so zapisali.

Na Primorskem velja tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!