Vse bolj nevihtno bo, obeta se buren prehod hladne fronte

Slovenija 17. Avg 202404:30 0 komentarjev
Supercelična nevihta
Fotografija je simbolična. (Foto: Alen Milavec /BOBO)

Sobota bo še vroča, a bo že nekaj več nevihtne aktivnosti kot v petek. Bliža se nam namreč hladna fronta, ki bo še bolj pestro dogajanje prinesla v nedeljo in ponedeljek.

Prebudili smo se v pretežno jasno in precej toplo jutro, temperature so v večjem delu Slovenije ostale okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem še nekaj več. Malo bolj sveže, okoli 15 stopinj, je le v delih Gorenjske in Notranjske.

Čez dan bo sončno in vroče, popoldne in zvečer bo nastalo nekaj neviht. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj bo še sončno. Čez dan bo več spremenljive oblačnosti. Popoldne se bodo s približevanjem hladne fronte od zahoda začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč.

Nastal naj bi ciklon, ozračje bo zelo nestabilno

Kot so v podrobnejši petkovi napovedi zapisali meteorologi agencije za okolje (Arso), bosta ozračje in morje precej pregreta, k nam pa bo v višinah pritekal postopno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak. Zato bodo v nedeljo izpolnjeni pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht, so opozorili.

V ponedeljek bo večinoma oblačno in deževno, sprva bodo tudi nevihte. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Vročina bo popustila, temperature bodo v notranjosti padle na okoli 25 stopinj Celzija ali še manj.

V torek dopoldne bo pretežno oblačno, ponekod v vzhodni in južni Sloveniji bo še deževalo. Popoldne se bo od severa zjasnilo.

Vremenoslovci ob tem opozarjajo, da se napovedi skupne količine padavin med nedeljo in torkom še naprej zelo spreminjajo. Najverjetneje lahko pričakujemo povečini med 10 in 40 milimetrov dežja, a krajevno zaradi nalivov tudi več, so ocenili v petek.

Vse bo namreč odvisno od lege ciklona, ki naj bi nastal nad osrednjim Sredozemljem, o čemer v svoji posebni objavi pišejo tudi hrvaški vremenoslovci. Ozračje nad državo bo zelo nestabilno, možna so močnejša neurja, najprej na severu Jadranskega morja, so opozorili.

V drugi polovici tedna pa se nato vrača poletje, pravijo na Arsu. Spet bo sončno in suho, temperature pa okoli 30 stopinj Celzija, proti koncu tedna tudi več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!