Vse o dnevih cepljenja: kdaj bodo cepili in koga vabijo

Koronavirus 17. Dec 202111:56 > 20:41 0 komentarjev
Poklukar
Zajem zaslona

V prihodnjih dneh bo v Sloveniji potekala velika cepilna akcija, v času katere bodo nekateri cepilni centri odprti tudi v nočnem času. Na cepljenje se ne bo treba naročiti, na voljo pa bodo različna cepiva.

Pred božično-novoletnimi prazniki bo po Sloveniji potekala velika cepilna akcija, s katero želijo na ministrstvu za zdravje in v lokalnih skupnostih necepljene prepričati, da se cepijo in pripomorejo k obvladovanju epidemije. Nekateri cepilni centri bodo v prihodnjih dneh tako odprti tudi ponoči.

V veliki cepilni akciji bodo sodelovali tudi civilna zaščita, Rdeči križ in nevladne organizacije, več podrobnosti pa so na vladni novinarski konferenci predstavili minister za zdravje Janez Poklukar, poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin.

Akcija dnevov cepljenja, ki poteka pod sloganom Varno in zdravo v novo leto, bo potekala od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra, je povedal minister Poklukar. Cepilni centri (skupno 62) po Sloveniji bodo odprti od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Po en center v vsaki statistični regiji bo cepljenje omogočil tudi ponoči, torej od 20. do 8. ure.

Nočni obisk, je povedal minister, bo verjetno manjši, a njegovo sporočilo je, da je slovensko zdravstvo pripravljeno oskrbeti državljane. “To je demonstracijska odločitev,” je komentiral Poklukar, ki se bo ob otvoritvi kampanje s poživitvenim odmerkom cepil v Zdravstvenem domu Bled.

Na cepljenje se ne bo treba naročiti, omogočena pa bo izbira cepiva. Še vedno pa bo potrebno naročanje za cepljenje otrok, starih med pet in 11 let.

Cepljenje ponoči bo mogoče v Ljubljani, Novi Gorici, Izoli, Sežani, Postojni, Novem mestu, Brežicah, Celju, Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu in Golniku.

Nočni cepilni centri
Ministrstvo za zdravje

Na delu bodo tudi mobilne enote

V vseh občinah po Sloveniji bodo organizirane tudi mobilne enote, ki bodo cepljenje skušale približati prebivalcem, je še sporočil Poklukar. V Občini Borovnica, denimo, bo cepljenje potekalo v lovskem domu. “Glavni cilj vseh teh ekip v družbi v lokalnih skupnostih je doseči čim večjo precepljenost,” je dodal minister in se za pomoč pri organizaciji akcije zahvalil zdravstvenim delavcem na primarni ravni.

Po ministrovih besedah so doslej v Sloveniji pet primerov omikrona potrdili s sekvenciranjem, deset pa s PCR-sondiranjem.

Cepilni centri
Ministrstvo za zdravje

Šestan je povedal, da cepljenje podpira, saj verjame stroki. “Cepljenje je tisti ukrep, ki nas bo pripeljal do tega, da bomo epidemijo zadovoljivo obvladovali. Vesel sem pozitivnih sporočil, ki jih prejemam v pripravah na dneve cepljenja,” je povedal. K cepljenju je pozvala tudi Tomin. “Naredimo vse in si skupaj prizadevajmo premagati epidemijo,” je dejala in opisala, da pri Rdečem križu pomagajo pri informiranju in logističnih zadevah, kot je prevoz na cepljenje.

O zdravilu proti covidu-19

Poklukar je na novinarski konferenci spregovoril tudi o uporabi zdravila proti covidu-19 molnupiravir. Protokol za uporabo tega zdravila so usklajevali minuli teden, zdravilo pa je bilo distribuirano v štiri covidne bolnišnice. Mrežo bodo predvidoma še razširili na druge zdravstvene ustanove. Zdravilo za zdaj še nima dovoljenja za uporabo in če ga bo Evropska agencija za zdravila (Ema) kmalu izdala, se bodo nekoliko spremenili tudi protokoli glede aplikacije zdravila, je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!