Vse več zlorab gesel in osebnih podatkov. Kako poskrbeti za digitalni odtis?

Digitalno 02. Okt 202312:40 1 komentar
Moški pred računalnikom
Denis Sadiković/N1

Ob mesecu kibernetske varnosti so strokovnjaki Centra kibernetske varnosti in odpornosti Telekoma Slovenije opozorili, da so v prvem letošnjem polletju vsak mesec obravnavali za več kot 65 odstotkov varnostnih incidentov več kot lani. Vse več je zlorab gesel in osebnih podatkov, zato strokovnjaki izpostavljajo pomen skrbi za lasten digitalni odtis.

V prvi polovici letošnjega leta so bili najpogostejši vzroki za varnostne incidente zlonamerni programi, napadi za porazdeljeno zavrnitev storitve (DDoS) ter izguba, razkritje in kraja podatkov. Vse pogostejši so bili tudi napadi, ki se največkrat začnejo s spletnim ribarjenjem (phishing), nadaljujejo pa z izsiljevanjem napadenega na različnih stopnjah, so v sporočilu za javnost pojasnili v Telekomu Slovenije.

Telekomovi varnostni strokovnjaki so zaznali tudi vedno več zlorab ali poskusov zlorab gesel, osebnih podatkov in podatkov plačilnih kartic. Napadalci obenem vse pogosteje aktivno iščejo pomanjkljivosti sistemov in poslovnih procesov s poskusi skeniranja omrežja.

Varnostni strokovnjaki poudarjajo zato velik pomen skrbi za lasten digitalni odtis. Gre za sledi, ki jih spletni uporabniki aktivno in pasivno v obliki podatkov in informacij puščajo med svojimi aktivnostmi na spletu.

Nevarnosti na spletu. Google zaščita pri brskanju
PROFIMEDIA

Pri Telekomu Slovenije zato uporabnike spleta pozivajo, da dvakrat premislijo, preden obiščejo spletne strani z dvomljivo vsebino in varnostjo. To so običajno spletna mesta z izjemno privlačno prodajno ponudbo, ki se ji človek težko upre, vendar gre večinoma za prevaro in zbiranje podatkov o vaših plačilnih karticah in geslih, opozarjajo.

Osebne podatke vpisujte le na strani, ki jim popolnoma zaupate

Pri spletnem nakupovanju naj se osebne podatke tako vpisuje samo na tise spletne strani, ki jim uporabniki popolnoma zaupajo. Še posebej strokovnjaki pozivajo k previdnosti pri posredovanju podatkov o plačilnih karticah.

Za različne spletne strani se priporoča uporabo različnih gesel, ki naj bodo dolga vsaj 12, še najbolje pa 16 znakov. “Gesla varno shranite, pri tem vam je lahko v pomoč uporaba posebnega programa za upravljanje z gesli. Kjer vam storitev to omogoča, vklopite večfaktorsko avtentikacijo,” svetujejo.

Pri prejemu elektronskih sporočil je potrebno biti pozoren na pošiljatelja sporočil in njegov elektronski naslov. Kot poudarjajo pri Telekomu, naj se v elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev ne sledi povezavam in ne odpira priponk, predvsem pa ne vpisujte svojih osebnih podatkov, gesel ali številk plačilnih kartic, saj jih ponudniki storitev ne zbirajo na takšne načine.

geslo
PROFIMEDIA

Na napravah, s katerimi uporabniki dostopajo do spleta do spleta, strokovnjaki pozivajo k uporabi storitev za varnostno preverjanje spletnih strani.

Z oktobrom se je začel evropski mesec kibernetske varnosti, ki tokrat v ospredje postavlja socialni inženiring. Po EU se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih bodo javnosti predstavljali načine, kako prepoznati oblike spletnih prevar. Evropski mesec kibernetske varnosti organizira Agencija EU za kibernetsko varnost ENISA v sodelovanju z Evropsko komisijo in državami članicami EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje