Vstop v Avstrijo: kakšna so zdaj pravila za delavce migrante in ostale?

Koronavirus 19. Nov 202111:51 > 14:53 2 komentarja
Avstrija, covid-19
PROFIMEDIA

"Ne pričakujem, da bi napoved splošnega zaprtja v Avstriji od ponedeljka prinesla kakšne večje spremembe za delavce migrante," pravi predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja, ki sicer še čaka na podrobno razlago pravil. Trenutno za delavce velja, da morajo na meji predložiti veljaven hitri ali PCR test, njihovo gibanje pa je omejeno na pot na delo. Za ostale, ki vstopajo v Avstrijo, od ponedeljka velja le še PCR test, hitri test pa ne več.

“Pogoj za prestop meje bo še naprej hitri test ali PCR, ki ni starejši od 48 ur,” tik po napovedi Avstrije, da zaradi rekordnega števila okužb s koronavirusom s ponedeljkom zapira javno življenje v državi, pove predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja. Kot pravi, sicer še čaka na podrobnejšo obrazložitev avstrijskih ukrepov.

Za delavce hitri test še velja, za ostale ne

Kot smo že poročali, bo od ponedeljka za prehod meje z Avstrijo obvezno tako imenovano pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo.

Izjema so dnevni migranti. Ti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja tako imenovano pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

Na meji strogo pregledujejo

Fekonja pravi, da mejna kontrola striktno preverja, ali imaš QR kodo in osebni dokument, redko pa kodo tudi skenirajo. “Delavec se potem lahko odpelje na delo in nazaj, vmes se lahko ustavi v živilski trgovini ali lekarni, drugje pa praviloma ne.”

Tudi avstrijski delodajalci, ki zaposlujejo več deset tisoč Slovencev, zdaj že nekaj tednov od tistih, ki niso preboleli ali cepljeni, zahtevajo PCR test. Nekateri imajo še strožje pogoje. “V proizvodnem podjetju, kjer sem bil sam nekoč zaposlen, testirajo vse zaposlene na 24 ur, torej vsak dan. Testirajo tudi cepljene,” razlaga Fekonja.

Bi lahko zaprli mejo za delavce? Ne.

Na vprašanje, ali meni, da obstaja tveganje, da bi delavcem iz drugih držav (torej tudi iz Slovenije) onemogočili vstop v državo, Fekonja odgovarja, da si Avstrija tega ne more privoščiti.

Kot pravi, pa so zaradi obremenjenosti laboratorijev zadnje tedne pojavljajo težave pri čakanju na rezultat testa. “Delavci, ki nimajo testiranja v podjetju, se praviloma ustavljajo na avstrijskih testnih točkah, kjer je testiranje brezplačno. A odkar morajo avstrijski necepljeni praktično za vse opravke predložiti test, se je povpraševanje povečalo, čakanje na rezultat pa traja tudi dlje časa kot je test veljaven.”

O tem problemu nam je ta teden že govorila Slovenka, ki živi na severu Avstrije.

Po nakupih v Avstrijo? Večina trgovin se zapira.

V Avstriji se s ponedeljkom zapira večina trgovin, odprte bodo samo poslovalnice, ki nudijo nujne storitve, in sicer:
supermarketi,
pošte,
lekarne,
banke,
pekarne,
trafike,
drogerije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje