Vstop v ljubljanske avtobuse tudi pri drugih vratih, rumeni pas po Tržaški cesti

Slovenija 10. Sep 202413:34 13 komentarjev

Prihodnji teden, od 16. do 22. septembra, bo v Ljubljani potekal Evropski teden mobilnosti. Poleg številnih dejavnosti in (delnih) zapor cest, ki bodo potekale prihodnji teden, se obetajo tudi nekateri trajni ukrepi, med njimi rumeni, za avtobuse rezervirani pas po Tržaški cesti in omogočen vstop na mestne avtobuse tudi pri drugih vratih.

Prihodnji teden, od 16. do 22. septembra, bo tudi v Ljubljani potekal Evropski teden mobilnosti. Namenjen je spodbujanju hoje, kolesarjenja, javnega prometa in drugih trajnostnih oblik prevoza. Poleg več kot sto dogodkov in (delnih) zapor cest, ki bodo potekale prihodnji teden, se obetajo tudi nekateri trajni ukrepi.

Evropska komisija predlaga, da vsako mesto, ki se vključi v projekt, sprejme vsaj en ukrep, s katerim izboljša pogoje premikanja peš, s kolesom ali z javnim prometom, je povedala predsednica odbora za pripravo Evropskega tedna mobilnosti na Mestni občini Ljubljana (Mol) Jelka Žekar. Poudarila je, da bo v Ljubljani teh ukrepov veliko več. Osrednja tema tedna mobilnosti je ‘Udoben javni prostor – za vse’.

Med 16. in 22. septembrom se obetajo nekatere (delne) zapore cest v prestolnici. Na teh odsekih se bodo odvijali različni dogodki. V torek, 17. septembra, bo med 7. in 19. uro zaprta povezovalna pot od Brodarjevega trga do Rusjanovega trga, med 9. in 19. uro pa del Železne ceste. V sredo, 18. septembra, bo med 8. in 12. uro od gostišča Zajčja dobrava zaprta cesta Novo Polje III. V četrtek, 19. septembra, bo med 8. in 12. uro zaprt del Kamnogoriške ceste med Ulico Bratov Babnik in Čebelarsko ulico, med 8. in 13. uro pa del ceste Pot k sejmišču. V petek, 20. septembra, bo med 9. in 13. uro zaprta Črtomirova ulica od Linhartove do Hacquetove, v soboto, 21. septembra, pa med 9. in 22. uro Vošnjakova ulica od Dvorakove do Hotela Lev. V nedeljo, 22. septembra, bo med 10. in 22. uro zaprta Poljanska cesta med Pegleznom in Ulico Janeza Pavla. Med 8. in 18. uro bo spremenjen tudi prometni režim na Cesti slovenskih kmečkih uporov (cesta na Grad). V času celotnega Evropskega tedna mobilnosti bo za tirno vzpenjačo veljala znižana cena povratne vozovnice.

Urnik vseh dogodkov in zapor cest je objavljen na spletni strani občine. V četrtek, 19. septembra, bodo organizirali javno razpravo o strategiji prometa v občini v letih 2025–2032, na kateri bodo lahko s predlogi in pobudami sodelovali tudi prebivalci mesta.

Prav tako prihodnji četrtek bo v Tehnološkem parku Ljubljana potekal tehnološko-podjetniški dogodek Arena tehnologij. Na dogodek bo mogoče priti brezplačno z mestnim avtobusom.

Rumeni pas na Tržaški in vstop pri drugih vratih

Med ukrepi, ki bodo uveljavljeni s prihodnjim tednom, a bodo ostali trajno, je nekaj izboljšav za potnike na mestnih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

Na Tržaški cesti od viške cerkve do Trga mladinskih delovnih brigad bodo v smeri proti mestu zarisali rumeni pas, po katerem lahko vozijo zgolj avtobusi in taksiji. Predvidoma se to še ne bo zgodilo v tednu mobilnosti, ampak nekoliko pozneje, so napovedali na LPP. Zakaj rumenega pasu ne bo po celotni Tržaški cesti? “Že to je preveč,” je na novinarsko vprašanje odgovoril župan Zoran Janković in pojasnil, da ukrepe uvajajo postopoma, da se vozniki nanje prilagodijo oziroma se odločijo za potovanje z avtobusom, namesto z avtomobilom.

“Če govorim o gneči v Ljubljani, pa ne včeraj, ko je vse stalo, je največ zastojev na Celovški cesti, kjer imamo ta dolgi (rumeni) pas. Dolenjska, Šmartinska in Tržaška niso problematične,” je zatrdil župan in napovedal, da bodo po uvedbi novosti preverili, koliko hitrejši bo po novem avtobus. “Avtobus, ki vozi od Mercatorja na Celovški cesti do centra, je od avtomobila hitrejši za 6, 7 minut, lahko pa tudi več, če ni veliko potnikov na postajališčih,” je dodal. Njegovo izjavo si oglejte v videu na vrhu članka.

Na dan brez avtomobila, v nedeljo, 22. septembra 2024, bo uporaba avtobusov LPP brezplačna.

Ob Letališki cesti so nedavno uredili še eno parkirišče P+R (parkiraj in prestopi). Delovati bo začelo v septembru, so napovedali na Molu. S te lokacije vozita liniji LPP 7 in 27. Na teh parkiriščih stane dnevno parkiranje 1,30 evra. Ob plačilu se na enotno mestno kartico Urbana naložita pravici do dveh voženj z mestnim avtobusom, ki veljata 24 ur od plačila parkirnine.

lpp
Rumeni pas na Celovški cesti (Foto: Borut Živulovic/Bobo)

Vstop na mestne avtobuse bo po novem omogočen tudi pri drugih vratih. “Pričakujemo, da bo ukrep znatno prispeval k hitrejšemu polnjenju avtobusa ter posledično h krajšemu potovalnemu času, s čimer bomo še spodbudili uporabo mestnega javnega potniškega prometa,” pravijo pri LPP. Še nedavno so sicer trdili, da taka sprememba ne bi prinesla krajših potovalnih časov.

Župan je sicer napovedal “ključne spremembe glede rumenih pasov okrog nove avtobusne in železniške postaje. Rumene pasove (in kolesarske steze) so zarisali tudi na Linhartovi cesti, ki so jo nedavno prenovili od Dunajske do Topniške, zdaj pa iščejo izvajalca za prenovo drugega dela Linhartove ceste do Žal.

O pogosti prometni gneči v Ljubljani je župan povedal, da “kot je bilo včeraj, vidite, kako se Ljubljana hitro zapre, čim se ustavlja obvoznica. Če še dežuje, vse stoji tudi v mestu”. Poudaril je, da bo napredek viden šele, ko bosta zgrajena dodatni peti in šesti pas na obvoznici od Domžal do Vrhnike, za kar Janković upa, da se bo zgodilo v kakih dveh letih.

Kadrovske spremembe

Na novinarski konferenci je župan predstavil tudi nedavne kadrovske spremembe v svoji ekipi. Novi vodja inšpektorata Mol je postal Luka Jukič, ki je na inšpektoratu delal zadnjih pet let. Kot ključni projekt inšpektorata je župan Janković izpostavil odstranjevanje nelegalno postavljenih oglasnih tabel. “Prvi rezultat je, da gor na Malencah ni več teh treh tabel, ki so bile nad predorom. Tega bo kar veliko,” je napovedal. Inšpektorat je zadolžen tudi za preverjanje potnikov oziroma vozovnic na mestnih avtobusih. Po županovih besedah bodo inšpektorji zdaj preverjali tudi tiste, ki so vstopili pri drugih vratih, “če so morda pozabili kartico Urbana”.

Nova vršilka dolžnosti direktorice Slovenskega mladinskega gledališča je postala Inga Remeta, ki je zadnja leta vodila Gledališče Glej. Na tem položaju je nadomestila prejšnjega dolgoletnega vodjo Tiborja Miheliča Syeda. Janković je napovedal tudi skorajšnjo prenovo Slovenskega mladinskega gledališča, predvidoma se bo začela v začetku prihodnjega leta.

Na Cesti dveh cesarjev bodo v naslednjih dneh posekali šest dreves, je še napovedal župan. Svoje prostore bo tam dobil zavod Varna pot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje