Z rožnatim oktobrom se začenja kampanja Pretipaj še svoje

Slovenija 30. Sep 202414:46 0 komentarjev
Rožnati oktober
Foto: PROFIMEDIA

V torek se pričenja rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Letošnja kampanja združenja Europa Donna Slovenija, imenovana Pretipaj še svoje, poudarja pomen preventive in zgodnjega odkrivanja te bolezni, za katero v Sloveniji povprečno zboli okoli 1.500 žensk.

Združenje Europa Donna Slovenija v rožnati oktober vstopa s kampanjo Pretipaj še svoje, ki poudarja pomen preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Ta je namreč, če je odkrit dovolj zgodaj, dobro ozdravljiv, so povedali na novinarski konferenci. Ob tem so izpostavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in presejalnih programov.

V torek se pričenja rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Po podatkih registra raka je v obdobju 2017-2021 v Sloveniji povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1.504 žensk, umrlo pa 446. V letu 2021 je za rakom dojk zbolelo 1.495 oseb, od tega 1.482 žensk in 13 moških, umrlo pa 420 žensk in trije moški.

Kljub temu je z zgodnjim odkrivanjem in napredki v zdravljenju ozdravljivost raka dojk izjemno visoka. “Zato je pomembno, da ženska pozna svoje dojke in ve, kaj je zanje običajno. Tako lažje opazi morebitne spremembe med rednim samopregledovanjem dojk,” je pojasnila vodja programa Dora Barbara Mihevc Ponikvar in spomnila na uspešen državni presejalni program za raka dojk Dora. V program so vključene ženske med 50. in 69. letom starosti, ki jih vsaki dve leti povabijo na mamografijo.

Kampanja Pretipaj še svoje
Foto: @Europa Donna Slovenija/FACEBOOK

“V programu se trudimo biti ženskam prijazni in jim nudimo zdravstvene storitve na najvišji stopnji kakovosti. Letos v prvi polovici leta beležimo že 79-odstotno udeležbo žensk, kar je največ doslej. Ravno v teh dneh bomo opravili že milijonto mamografijo od začetka delovanja programa leta 2008. Ob tej priložnosti se ženskam zahvaljujemo za zaupanje,” je še dodala Mihevc Ponikvar.

Kot je izpostavila, je mamografija še vedno strokovno dokazano najbolj zanesljiva metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk in najbolj primerna za organizirano presejanje. S tem so v programu Dora od začetka delovanja leta 2008 odkrili raka dojk pri okoli 6.000 ženskah, večinoma na začetni stopnji, ko je bolezen omejena na dojko.

“Odkrivanje raka dojk na začetni stopnji bolezni praviloma pomeni večjo možnost ozdravitve bolnice. Obenem zgodaj odkriti rak dojk omogoča manj obsežno kirurško zdravljenje, pri čemer pa bolnici zagotovimo enako dobre možnosti za ozdravitev,” je poudaril kirurg Janez Žgajnar z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Pri kirurškem zdravljenju bolnic, pri katerih je bil rak dojk odkrit v presejalnem programu, je večji delež ohranitev dojk in manj odstranitev vseh pazdušnih bezgavk kot pri bolnicah izven programa Dora, je pojasnil in dodal, da je z manj obsežnim zdravljenjem kakovost življenja bolnic večja.

Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je predstavila lokalne dogodke združenja in sodelovanja s podjetji v rožnatem oktobru, s katerimi širijo ključna sporočila osveščanja o raku dojk. V združenju po njenih besedah začenjajo še en rožnati oktober, ko želijo ponovno izpostaviti pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

“Pomembno je, da ženske ne le slišijo naša sporočila, temveč jih tudi vključijo v svoje vsakdanje življenje, saj je zgodnja diagnoza raka dojk povezana z večjimi možnostmi za uspešno zdravljenje. Zavedanje pomena preventivnih ukrepov in pravočasno ukrepanje lahko rešita življenje,” je še dodala.

Pobudam ozaveščanja o tej bolezni se v rožnatem oktobru pridružuje tudi Onkološki inštitut, ki izpostavlja pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk. Vodja mamarnega tima Simona Borštnar je potrdila, da v državi še vedno vsi bolniki z rakom dojk prejmejo takšno zdravljenje, kot ga potrebujejo in ustreza strokovnim priporočilom in smernicam. Pričeli so nekaj novih kliničnih raziskav, ki so nujne za napredek stroke, so sporočili z inštituta.

V sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije so ob začetku rožnatega oktobra izpostavili vlogo medicinskih sester kot zdravstvenih vzgojiteljic pri zgodnjem odkrivanju bolezni. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se lahko rak dojke, ki vsako leto prizadene milijone žensk, razvije in pojavi kot posledica več notranjih in zunanjih dejavnikov. Z njegovim pojavom so povezani nezdrav življenjski slog, okoljski ter socialno-psihološki dejavniki.

Poudarjanje preventivnih ukrepov, usmerjenih v spremembe življenjskega sloga, zgodnje odkrivanje raka z učinkovitim presejanjem in vlaganje v vrhunske raziskave ima svoj cilj v zmanjševanju pojavnosti, obolevnosti in umrljivosti zaradi raka dojk. “Presejanje raka dojke ne more preprečiti razvoja raka dojke, lahko pa ga pomaga odkriti prej, ko ga je lažje zdraviti,” so pojasnili in ženske spodbudili k samopregledovanju in rednim mamografijam.

Ob tem so povzeli besede predsednice sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji pri zbornici Ane Istenič, ki je navedla, da so mnogi dejavniki tveganja za raka dojke, kot sta spol in staranje, zunaj njihovega nadzora. “Številne druge dejavnike tveganja pa je mogoče spremeniti in s temi spremembami zmanjšati možnost, da zbolimo za rakom dojke. Spodbujanje zdravega življenjskega sloga, ki vključuje vzdrževanje uravnotežene prehrane, redno zmerno do intenzivno telesno dejavnost, omejevanje uživanja alkohola, izogibanje kajenju in vzdrževanje zdrave telesne teže zmanjša tveganje za razvoj raka dojke,” je pojasnila.

Povečana telesna teža in povečanje telesne mase v odrasli dobi sta povezana z večjim tveganjem za raka dojke po menopavzi. Zmerna do intenzivna telesna dejavnost je povezana z manjšim tveganjem za nastanek raka na dojki. Tveganje za raka dojke se prav tako zmanjša pri ženskah, ki dojijo vsaj nekaj mesecev po porodu, so povzeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!