Za celjske dijake vozni redi “kaplja čez rob”: odgovorne pozivajo k streznitvi

Slovenija 20. Sep 202412:29 4 komentarji

Predstavniki Dijaške skupnosti Celje so se danes zglasili na sestanku na Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa. Več kot pol meseca po začetku šole in spremembah avtobusnih voznih redov so težave po besedah predsednika skupnosti Nika Slemenška na Savinjskem še vedno velike, trenutno situacijo pa je opisal kot kapljo čez rob. Odgovorne je pozval k "streznitvi" in prenehanju "sprenevedanja". Direktor DUJPP je priznal, da je družba zamočila pri obveščanju dijaških in študentskih skupnosti, in dodal, da je Savinjska pri pripravi novih voznih redov najbolj nastradala.

Z novim šolskim letom so v veljavo vstopili novi vozni redi avtobusov. Ti so med potniki, predvsem med šolarji, povzročili nemalo nevšečnosti. Po poročanju potnikov so ene večjih težav nastale na Savinjskem. Predsednik Dijaške skupnosti Celje Nik Slemenšek je situacijo preteklih dveh tednov po današnjem sestanku na Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) opisal kot “kapljo čez rob”, potrpljenje dijakov je po njegovem mnenju namreč preseglo vse meje.

DUJPP je v zadnjih tednih sporočil, da so rešili že preko 90 odstotkov vseh nastalih težav. Slemenšek je to označil za zavajanje. “Neka sodobna družba skupaj s koncesionarji, ki spreminja vozne rede avtobusov, brez da bi o tem informirala osnovne in srednje šole, je za našo državo sramota. Žalostno je tudi, da se o tem nihče ni posvetoval z nami. Mi vemo, kje so dijaki odvisni od javnega potniškega prometa, in mi se zavedamo, katera obdobja v dnevu so obremenjujoča za dijake glede na zasedenost postaj in avtobusov,” je dejal.

Dijaška skupnost Celje je po navedbah njenega predsednika prva, ki se je uspela dogovoriti za sestanek z vodstvom DUJPP. “Savinska regija je namreč plačala največji davek pri težavah, zato smo v zadnjih dveh tednih zelo veliko sodelovali z Dijaško organizacijo Slovenije in Študentsko organizacijo Slovenije, ki prav tako nista bili vključeni v pripravo voznih redov, kaj šele v reševanje krize,” je dejal. Vse tri organizacije ne odobravajo novega sistema, ob tem pa najostreje obsojajo kakršnekoli spremembe. Pozvali so k “streznitvi” in prenehanju “sprenevedanja odgovornih”, zahtevajo pa prenehanje prelaganja odgovornosti z ene na drugo stran.

K vzpostavitvi dialoga z organizacijami so pozvali tudi ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra. Želijo si, da v prihodnje ne prihaja več do neodzivanja pristojnih. S tem se je Slemenšek navezoval na predloge dijaške organizacije, ki sta jih DUJPP in ministrstvo zavrnila.

“Lanski vozni redi večini dijaške populacije sploh niso povzročale težav. Kljub temu smo si želeli prispevati dodano vrednost, nikakor pa ne skrčitve oziroma ukinitve pomembnih linij. In če nekdo meni nasprotno in iz nepomembnega ustvariti pomembno, potem se soočamo z resnim izzivom, ki lahko hitro preraste v težko obvladljivo situacijo,” je v izjavi po sestanku dejal Slemenšek.

Dijaki se bojijo 1. oktobra in prihoda študentov na avtobuse

DUJPP bi morala biti po Slemenškovih navedbah moderna družba, ustvarjena po zgledu naprednejših držav, a je “žal, sodeč po izkušnji” slika drugačna, kar “Sloveniji ni v ponos”. “Lahko odpiraš neke projekte in cilje, ampak v prvi vrsti moraš izpolniti pričakovanja ljudi, ki so okrepljena z zaupanjem v določene obljube,” je dejal.

Ob bližajočem se 1. oktobrom, ko bodo v predavalnice sedli še študenti, se dijaki bojijo še povečanih obremenitev na javni potniški promet. “Nedopustno je, da nekdo ogrozi 80.000 dijakov po Sloveniji in povzroči škodo, za katero so še danes vidne posledice, nihče pa ne odgovarja. Vsi igrajo vlogo nekakšnih žrtev,” je dejal. Ob vsem tem je še poudaril, da dijaki in študenti v prihodnjih tednih ne bodo ostali tiho.

Dijaki po njegovih navedbah na savinjskem namreč še vedno dnevno poročajo o težavah. Besede o tem, da linij niso ukinjali, po Slemenškovih navedbah ne držijo, saj so bili ukinjeni termini, “kar je iste vrste greh”.

Družba je do zdaj o spremembah obveščala le občine, po današnjem sestanku, ki so ga v dijaški skupnosti sicer ocenili kot uspešnega, pa naj bi po navedbah predsednika celjskih dijakov obveščene tudi dijaške in študentske organizacije. Pristojni na družbi so jim namreč zagotovili, da bodo do 1. oktobra težave urejene. Pozvali so jih k vpeljali prejšnjih voznih redov.

DUJPP
Foto: Egon Parteli/N1

“Res je, da je savinjska regija pokasirala največji davek”

Na DUJPP so bili sestanka veseli, saj da je bila družba ustanovljena za potnike in ne za druge interese, je v izjavi dejal njen direktor Miran Sečki. Priznal je, da so zamočili pri obveščanju javnosti, saj da so maja obvestili zgolj občine, ne pa tudi izobraževalnih zavodov. A po besedah Sečkija bi to morala biti odgovornost koncesionarjev.

“DUJPP je bila ustanovljena, da prisluhne in hitro odreagira. Tega v 20 letih ni bilo mogoče, saj so imeli koncesionarji v svojih rokah vozne rede, zdaj pa jih lahko upravlja družba,« je dejal Sečki.

Celjski dijaki bodo DUJPP poslali seznam težav. Je na mizi vrnitev lanskih voznih redov? “To ni tako enostavno,” je pojasnil. Za spremembami je uredba, ki je ustvarila okvirne vozne rede, ki jih zdaj spreminjajo. “Seveda se prilagajo tem uram,” je pojasnil, toda podrobni vozni redi so “na strani koncesionarja”.

“Če gledamo prve tri šolske dneve in današnji dan, je 98 odstotkov težav rešenih. Res pa je, da je savinjska regija pokasirala največji davek,” je dejal.

Napovedal je, da se v prihodnjem tednu sestanejo še s predstavniki Študentske organizacije Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje