Za članici Sodnega sveta poslanci izvolili Tanjo Bohl in Ano Kerševan

Slovenija 26. Sep 202415:34 0 komentarjev
Ana Kerševan
Ana Kerševan (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Poslanci so na tajnem glasovanju z 52 glasovi za članico Sodnega sveta izvolili odvetnico Tanjo Bohl, generalno državno odvetnico Ano Kerševan pa z 48 glasovi. Članici Sodnega sveta je poslancem v izvolitev predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar, potem ko je maja državni zbor izvolil le enega člana Sodnega sveta.

Odvetnico Tanjo Bohl je za kandidatko predsednici republike predlagala Odvetniška zbornica Slovenije. Je strokovnjakinja na področju delovnega prava in prava socialne varnosti ter že več kot 10 let vodi svojo odvetniško pisarno, dejavna je tudi na področju pogajanj s sindikati in je avtorica številnih strokovnih člankov ter predavateljica, je v predstavitvi kandidatke dejal generalni sekretar predsednice Jan Kovačič. Predsednica republike je Bohl za članico Sodnega sveta sicer predlagala že v prvem poskusu, a tedaj ni bila izvoljena.

Generalna državna odvetnica Ana Kerševan, ki to funkcijo opravlja od septembra 2022, je predsednici predlagala Zveza društev pravnikov Slovenije. Pred tem je bila višja državna odvetnica, aktivna na področju svetovanja investicijskih arbitraž ter zastopanja države v civilnih in gospodarskih sporih, še prej pa deset let strokovna sodelavka na oddelku za gospodarsko sodstvo okrožnega sodišča v Ljubljani. Magistrski študij je opravljala v Nemčiji in ZDA, njena doktorska disertacija pa je obravnavala vlogo nacionalnih sodišč v postopku izdaje in izvršitve začasnih ukrepov v arbitraži, je nanizal Kovačič.

Poslanci so dve manjkajoči članici Sodnega sveta izvolili izmed štirih predlaganih kandidatov. Predsednica republika je DZ poleg izvoljenih kandidatk predlagala še strokovno sodelavko okrožnega sodišča na Ptuju Sandro Marčič, ki je na tajnem glasovanju prejela dva glasova in profesorja z mariborske pravne fakultete Miho Šepca, ki je prejel 27 glasov.

Kandidate je predsednica republike predlagala potem, ko je DZ maja letos izvolil le enega člana Sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka.

Kovačič je ob predstavitvi kandidatov v DZ dejal, da so za člane Sodnega sveta prejeli deset predlogov. Z vsemi so v uradu predsednice opravili pogovor, Nataša Pirc Musar pa je nato omenjene štiri izbrala tudi na podlagi pogovora z vodji poslanskih skupin.

Mandatno-volilna komisija (MVK) se je na seji 19. septembra s kandidatno listo le seznanila ter DZ predlagala, da izmed štirih kandidatov izvoli dva nova člana Sodnega sveta, je predstavila predsednica MVK Janja Sluga.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih na predlog predsednika republike DZ izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa iz svojih vrst izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo.

Člani se izvolijo za dobo šestih let. Vsaka tri leta se izvolijo dva ali trije člani Sodnega sveta, ki jih izvoli DZ, ter trije člani, ki jih izvolijo sodniki. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice. Na tokratnem glasovanju je glasovnice oddalo 77 poslancev, le dve sta bili neveljavni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!