Za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije do 200 milijonov evrov

Gospodarstvo 09. Maj 202313:02 3 komentarji
tovarna avtomobilov
PROFIMEDIA

Slovenski avtomobilski grozd je danes podpisal dogovor o partnerstvu za projekt Misija GREMO, ki se bo osredotočal na trajnostni prehod v avtomobilski industriji. V naslednjih petih letih bo slovenska avtomobilska industrija od države dobila do 200 milijonov evrov, sodelujoči v projektu pa želijo prihodke do leta 2030 povečati na 7,8 milijarde evrov.

Projekt Slovenskega avtomobilskega grozda Misija GREMO, namenjen zeleni in digitalni preobrazbi avtomobilske industrije, bo v prihodnjih petih letih prejel do 200 milijonov evrov državne podpore.

Slovenska avtomobilska industrija je Misijo GREMO (GREen MObility) vzpostavila leta 2021 kot zavezo k zeleni in digitalni preobrazbi do leta 2030. Kot je na strateški razvojni konferenci v Ljubljani poudaril direktor Hidrie Holdinga in koordinator projekta Iztok Seljak, slovenska avtomobilska industrija v Evropi postaja center razvoja novih tehnologij za zeleno in trajnostno mobilnost.

“Prehod iz ogljične družbe v brezogljično gospodarstvo prihodnosti prinaša izjemne spremembe. Nekateri jim bodo lahko sledili, drugi bodo ostali zadaj. Mi pa smo odločeni, da te spremembe vodimo in soustvarjamo prihodnost,” je poudaril. Na področju mobilnosti to pomeni obsežno elektrifikacijo, ki bo po njegovih besedah zahtevala izjemno obsežna vlaganja. Okrepljena vlaganja zahteva že zadržanje tržnega položaja, za inovacijske preboje pa bodo potrebna še dodatna obsežna vlaganja.

Sodelujoči želijo prihodke slovenske avtomobilske industrije do leta 2030 povečati na 7,8 milijarde evrov (lani 5,1 milijarde evrov), dodana vrednost na zaposlenega pa naj bi se zvišala na 90.000 evrov (lani 60.000 evrov). “To pomeni, da bodo praktično vsi projekti v okviru Misije GREMO temeljili na krepko več kot 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega,” je poudaril Seljak.

Gremo
@vladaRS/Twitter

Premier Robert Golob je sodelovanje vlade pri projektu izpostavil kot najboljši dokaz, da vlada z vlaganjem v inovacije misli zelo resno. “V inovacije na tistih področjih, kjer je Slovenija najboljša in lahko doseže najvišjo dodano vrednost. Z zviševanjem dodane vrednosti in povečevanjem zaposlenosti zvišujemo tudi standard, na katerem temelji celotna družba,” je dejal.

Poudaril je, da gre pri 200 milijonih evrov samo za sredstva za Misijo GREMO, ki torej dopolnjujejo ostale državne naložbe v avtomobilsko industrijo. “Prepričan sem, da bo projekt poleg tega s svojo uspešnostjo počrpal še dodatna sredstva,” je dodal.

Poudaril je, da ima država velike načrte tudi pri razvoju polnilne infrastrukture za elektrificirana vozila. Pri načrtovanju je treba po njegovih besedah upoštevati tudi zelo pomembno strateško lego Slovenije.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so v popoldanskem sporočilu za javnost dodali, da del zavez za sodelovanje v Misiji GREMO že izvajajo. Na osnovi zakona o spodbujanju investicij so aprila odobrili dve vlogi podjetij iz konzorcija, in sicer v skupni višini dobrih 30 milijonov evrov. Namen projektov teh podjetij je razviti elektromotorske pogonske sisteme v avtomobilih, so pojasnili.

Pomen vlaganj za preobrazbo avtomobilske industrije je izpostavil tudi Radovan Bolko iz družbe Kolektor Mobility, sicer tudi predsednik nadzornega sveta Slovenskega avtomobilskega grozda. “Brez podpore, kot je to danes predstavljeno partnerstvo, industrija ne bo zmogla, saj so potrebne enormne investicije v razvoj,” je dejal. “Pri tej državni podpori je ključno to, da bodo sredstva lahko namenjena tudi naložbam v proizvodno opremo in ne le razvoj. Slednjega namreč lažje podpiramo že z obstoječimi instrumenti,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje