Za vrh Desusa dva kandidata: komu bo uspelo prebuditi “spečo Trnuljčico”

Slovenija 11. Jun 202418:45 6 komentarjev
vlado dimovski
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na sobotnem kongresu Desusa se bosta za vodenje stranke pomerila dva kandidata: nekdanji minister Vlado Dimovski in Vincenc Gajser. Zmaga se nasmiha Dimovskemu.

Stranka Desus bo na sobotnem kongresu volila novega predsednika. Kandidata sta dva: profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Vlado Dimovski, ki je bil minister za delo iz vrst SD v zadnji Drnovškovi in v Ropovi vladi, ter Vincenc Gajser iz Desusovega podravskega odbora. Po prepričanju naših sogovornikov se zmaga obeta Dimovskemu.

V njegovo korist se je kandidaturi za predsednika stranke odrekel vodja Desusovega pokrajinskega odbora južna Primorska Marko Bandelli. Kot nam je dejal, bi sam vodenje Desusa prevzel, če ne bi bilo drugih primernih kandidatov, ker pa meni, da je Dimovski prava oseba, je od kandidature odstopil.

Bandelli pričakuje, da bo sam zasedel mesto podpredsednika stranke. Po statutu, ki naj bi ga potrdili na sobotnem kongresu, naj bi tri podpredsednike po novem predlagal predsednik stranke.

Poleg Bandellija je od kandidature za vodenje Desusa odstopil tudi njegov sedanji predsednik Anton Rifelj. A ne zato, ker bi podpiral Dimovskega, temveč nam je kot razlog navedel “pritiske iz določenih krogov, da se moram umakniti”.

Kdo je izvajal pritiske, nam Rifelj ni želel povedati, je pa napovedal, da bo več razkril na oziroma po sobotnem kongresu. “Bo še zanimivo,” je dodal.

DeSUS
Foto: BOBO

Od SD prek Slovenske unije do Desusa

Dimovski je iz SD izstopil leta 2009. Za to se je, kot pravi, odločil, ker stranka SD ni šla po poti moderne socialne demokracije, kar je želel sam. Nato je ustanovil stranko Slovenska unija, ki je delovala dve ali tri leta, nikoli pa ni povsem zaživela.

V  Desusu je Dimovski novinec – vstopil je marca letos, tik pred začetkom kandidacijskega postopka za predsednika stranke. Kot je povedal za N1, ga je h kandidaturi nagovarjala skupina strankinih predstavnikov, sam pa si je postavil vprašanje, ali ima še ambicije za politično delovanje, in nanj po premisleku odgovoril pritrdilno.

“Desus je speča Trnuljčica, ki ima bazo, organizacijo, teren … marsikaj pa mu manjka. Treba je začeti novo obdobje, okrepiti medgeneracijsko povezovanje, zanimati nas mora celotna družba,” je ocenil Dimovski. In kot cilj izpostavil vrnitev stranke v državni zbor, iz katerega je po četrt stoletja parlamentarnega delovanja izpadla na zadnjih državnozborskih volitvah pred dvema letoma. Tedaj je Desus dobil zgolj 0,66 odstotka glasov.

Stranka je sicer sodelovala tudi na nedeljskih evropskih volitvah. Nosilec liste, ki sta jo skupaj oblikovala Desus in Dobra država, je bil nekdanji dopisnik RTVS Uroš Lipušček. Skupna lista je zbrala 2,22 odstotka glasov; prehitela je Zelene Slovenije in stranko Nič od tega.

Tako Bandelli kot predsednik sveta Desusa Branko Dolenc ocenjujeta, da rezultat “ni zanemarljiv” in da je stranka sedaj v boljši kondiciji, kot je bila pred vstopom v tekmo za Evropski parlament. “Pred evropskimi volitvami je Desus malokdo zaznal, zdaj pa so postali odbori na terenu zopet aktivni, z lahkoto smo zbrali podpise podpore za kandidaturo …” je poudaril Dolenc. Ob tem je dodal, da je bil eden od motivov sodelovanja na nedeljskih volitvah, da se stranka vrne na politični zemljevid. Sodelovanje z Dobro državo je ocenil kot dobro in pričakuje, da bodo ostali v stiku tudi v prihodnje.

Desus je sicer volilni kongres načrtoval za 20. april. Rezervirali so že dvorano na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, a so s sklicem kongresa zamudili. Nato so se odločili, da ga bodo izpeljali po evropskih volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje