Začela se je sezona mandarin, a malokdo ve, koliko pozitivnih učinkov imajo

Navdih 05. Okt 202417:27 1 komentar
Mandarine
Foto: PROFIMEDIA

Začela se je sezona sočnih, okusnih in dišečih sadežev. Mandarine so bogate z vitamini C, A in B6, kalcijem, magnezijem, bakrom in tiaminom. Posledično imajo na naše telo vrsto pozitivnih učinkov.

Mandarine spadajo v družino citrusov – kot pomaranče, limone, limete in grenivke. Njihov izvor naj bi segal vse do starodavne Kitajske in Japonske. Od tod tudi njihovo ime mandarine. Ne le, da so zelo okusen sadež, so tu močen antioksidant, poleg vitaminov in mineralov pa vsebujejo tudi vlaknine.

Krepijo imunski sistem

Ker so mandarine bogate z vitaminom C, njihovo redno uživanje pomaga zmanjšati simptome in skrajšati trajanje pogostih obolenj dihal, kot je denimo prehlad, poroča Jutarnji list.

Izboljšujejo zdravje srca

Flavonoidi v citrusih lahko pomagajo znižati raven holesterola in trigliceridov v krvi, ki sta glavna dejavnika za tveganje za bolezni srca. Ker vsebujejo kalij, naj bi pomagale uravnavati tudi visok krvni tlak. Priporočljivo je, da jih uživate redno, a v zmernih količinah, saj so kisle in lahko sčasoma povečajo tveganja za erozijo sklenine in občutljivost zob.

Mandarine
Foto: PROFIMEDIA

Zmanjšujejo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov

Dieta, bogata s citrusi, naj bi pomagala zmanjšati tveganje za razvoj ledvičnih kamnov. Razlog za nastanek ledvičnih kamnov naj bi bilo namreč med drugim tudi pomanjkanje citrata v urinu. Prav slednjega naj bi citrusi zvišali.

Za dober vid

Kot rečeno, mandarine vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi vitamina A. Oba sta pomembna pri ohranjanju dobrega vida. Pomembnejšo vlogo naj bi igrale tudi pri lajšanju starostne degeneracije t. i. makule. To je stanje, ki vodi do slabšanja vida. Vitamin C bi lahko upočasnil slabšanje vida, prav tako naj bi zmanjševal tveganje za nastanek sive mrene.

Izboljšujejo prebavo

Mandarine so bogat vir topnih vlaknin, prav slednje pa so tiste, ki na naše črevesje delujejo še posebno dobrodejno – mehčajo blato in pomagajo pri lažjem odvajanju. Zaradi tega so mandarine odlične za uravnavanje prebave in za vse tiste ljudi, ki imajo težave z zaprtjem. Z uživanjem mandarin boste zmanjšali tveganje za hemoroide, želodčne razjede in vnetne črevesne bolezni, še poroča Jutarnji list.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje