Maturanti jutri začenjajo jesenski izpitni rok mature

Slovenija 22. Avg 202412:49 0 komentarjev
Dijaknija rešuje test
Foto: PROFIMEDIA

Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se v petek za skoraj 3.500 kandidatov začenja jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. K splošni se je prijavilo enako število kandidatov kot lani v tem roku, k poklicni pa 159 manj. V petek jih najprej čaka pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine.

K jesenskemu izpitnemu roku splošne mature se je prijavilo 1.092 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 31 različnih predmetov. Kot so danes sporočili iz Državnega izpitnega centra, 449 kandidatov splošno maturo opravlja prvič v celoti (lani 432), 158 jih opravlja ponovno v celoti (lani 163), 418 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita (lani 420).

Splošno maturo v dveh delih opravlja 67 kandidatov (lani 77). Letos v jesenskem izpitnem roku pa 196 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu (lani 194). V skladu s koledarjem splošne mature bo letošnji jesenski rok potekal sedem dni. Pisni izpit iz matematike bo v ponedeljek, izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa bodo kandidati pisali od sobote do petka, 30. avgusta. Od petka do 4. septembra bodo na šolah ustni izpiti.

Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 17. septembra na šolah. Isti dan bodo že zgodaj zjutraj lahko pogledali rezultate pri posameznih predmetih z vnosom izpitne šifre tudi na spletu. K jesenskemu izpitnemu roku poklicne mature se je prijavil 2.401 kandidat (lani 2.560) s 137 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Poklicna matura naslednji teden

V skladu s koledarjem poklicne mature bodo kandidati izpit iz tretjega predmeta poklicne mature opravljali tako, da bo izpit iz matematike v ponedeljek, iz angleščine, nemščine in slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine kot tujega in drugega jezika pa v torek.

Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov (t. i. drugi predmet poklicne mature) bodo 29. avgusta.

Kandidati morajo v okviru četrtega predmeta pripraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo. Od petka do 4. septembra bodo na šolah potekali ustni izpiti.

Šole bodo kandidate seznanile z uspehom na jesenskem roku poklicne mature 10. septembra.

Kandidati lahko ob poklicni maturi opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis oziroma se upošteva pri izbiri kandidatov za vpis v univerzitetni študijski program. Na izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 286 kandidatov (lani 285), največ na izpite iz matematike na osnovni ravni, psihologije, sociologije in kemije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!