Začenja se jesenski rok mature in drugi prijavni rok za vpis na višje šole

Slovenija 23. Avg 202407:18 0 komentarjev
matura
Ob uveljavitvi predloga iz nacionalnega programa bi lahko gimnazijci izbirali, ali bodo maturo iz materinščine opravljali na nižji ali višji ravni. (Foto: BOBO)

S pisnim izpitom iz maternega jezika se danes na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah začenja jesenski rok splošne in poklicne mature. Prav tako danes se začenja drugi prijavni rok za vpis na višje šole, ki bo potekal do 29. avgusta.

K splošni maturi se je prijavilo 1.092 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 31 predmetov, poklicno maturo bo opravljal 2.401 kandidat. Ustni izpiti bodo potekali do 4. septembra.

Prvič splošno maturo opravlja 449 kandidatov, 158 jo ponavlja v celoti, 418 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita. Drugi del izpitov opravlja 67 kandidatov, ki splošno maturo pišejo v dveh delih. Letos v jesenskem izpitnem roku 196 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

Pisni izpit iz matematike bo v ponedeljek, izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa bodo kandidati pisali od sobote do petka, 30. avgusta. Od jutri do 4. septembra bodo na šolah ustni izpiti. Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 17. septembra na šolah.

K jesenskemu izpitnemu roku poklicne mature se je prijavil 2.401 kandidat s 137 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Šole bodo z uspehom na jesenskem roku poklicne mature kandidate seznanile 10. septembra.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program. Na izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 286 kandidatov, največ na izpite iz matematike na osnovni ravni, psihologije, sociologije in kemije.

Začenja se drugi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje

Danes se začenja tudi drugi prijavni rok za vpis na višje šole, ki bo potekal do 29. avgusta. Kandidati bodo obvestilo o tem, ali so bili sprejeti, dobili do 23. septembra. Vpis sprejetih v drugem roku pa bo potekal do 1. oktobra. Prosta mesta drugega roka bodo danes objavljena na spletnih straneh Višješolske prijavne službe in višjih šol.

Kandidati za vpis se lahko na prosta mesta prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe, izpolnjen prijavni obrazec natisnejo s spletne strani, ga podpišejo ter pošljejo s priporočeno pošiljko Višješolski prijavni službi, na naslov: Višješolska prijavna služba, Šolski center Celje, Pot na Lavo 22, 3000 Celje ali na elektronski naslov [email protected], so sporočili iz Višješolske prijavne službe.

Oddati smejo samo eno prijavo, napišejo pa lahko tri študijske želje.

V drugem prijavnem roku se na še prosta vpisna mesta lahko prijavijo kandidati, ki se niso prijavili v prvem prijavnem roku in se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov ali se niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku oz. so se iz tega študijskega programa izpisali do vključno 16. avgusta.

Od vseh 2.665 prijavljenih kandidatov v prvem prijavnem roku na višje strokovno izobraževanje jih je 2.152 izpolnilo pogoje za vpis. Od teh je sprejetih 2.094 kandidatov (97,3 odstotka), zavrnjenih pa 58 (2,7 odstotka).

Sprejeti kandidati so se morali v prvi letnik vpisati do srede. Sicer pa je za vpis v višje strokovno izobraževanje na voljo 11.915 vpisnih mest, lani jih je bilo 11.800.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!