Zadnji anketi pred volilnim molkom: kateri stranki najbolje kaže

Evropske Volitve 07. Jun 202411:50 > 16:44 14 komentarjev
Irena Joveva in Romana Tomc
Foto: Borut Živulović/Bobo

Pred jutrišnjim volilnim molkom anketa Mediane Slovenski demokratski stranki in Gibanju Svoboda napoveduje izenačen izid na evropskih volitvah. Podobna je napoved tudi Ninamedie, vendar pa se razlikuje njuna napoved glede usode NSi.

Zadnja raziskava javnega mnenja pred sobotnim volilnim molkom, ki jo je za Delo opravil inštitut za raziskave trga in medijev Mediana, napoveduje izenačenje med največjima slovenskima strankama.

Raziskava, ki so jo opravili med 3. in 5. junijem, kaže, da bi tako SDS kot Gibanje Svoboda dobila tri evropske poslance. Po enega predstavnika v Evropskem parlamentu bi glede na izsledke Mediane dobili SD, NSi in Vesna.

Javnomnenjska anketa je SDS namerila 20,5 odstotka podpore, kar je nekoliko manj kot ob prejšnji anketi za Delo konec maja. Na drugi strani je Gibanje Svoboda nekaj podpore pridobilo in sedaj kotira pri 18,4 odstotka. Na tretje mesto se je tokrat s 7,8-odstotno podporo med vprašanimi uvrstila NSi, tik za njo pa je s 7,7-odstotno podporo Vesna. Za stranko SD bi glasovalo 6,5 odstotka vprašanih.

Med strankami, ki se po raziskavi Mediane ne bi uvrstile v Evropski parlament, je temu najbližje SLS, ki jo podpira 6 odstotkov vprašanih. Za Levico bi se odločilo 4,4, odstotka vprašanih, za Resni.co 3,9 odstotka, za Desus in Dobro državo 1,9 odstotka, medtem ko bi Zelene Slovenije in Nič od tega podprlo 1,5 odstotka vprašanih.

Anketa je še pokazala, da je neodločenih 9,3 odstotka vprašanih volilcev, da se bodo udeležili evropskih volitev, pa je izjavilo 43 odstotkov anketiranih. Spomnimo, da je volilna udeležba ob zadnjih evropskih volitvah leta 2019 znašala 28,89 odstotka. So pa letos predčasne volitve privabile več ljudi kot predčasne leta 2019.

Ninamedia tretje mesto napoveduje Vesni

Na podoben rezultat največjih strank kaže tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je Ninamedia med 3. in 6. junijem izvedla za Dnevnik. SDS bi podprlo 22,1 odstotka vprašanih, Gibanje Svoboda pa 17,1 odstotka. Obema strankama je podpora v primerjavi s prejšnjo anketo, ki je izvedena konec maja, padla.

V nasprotju z Medianino anketo pa se na tretje mesto uvršča Vesna. Stranka je v primerjavi z majem pridobila podporo, tokrat bi zanjo glasovalo 11,5 odstotka vprašanih. Nekoliko je pridobila tudi SD, ki se je z devetimi odstotki uvrstila na četrto mesto. Možnost za enega poslanca ima tudi NSi, ki je ostala na šestih odstotkih podpore. Dnevnik pa ugiba, da bi se NSi za zadnje poslansko mesto utegnila spopasti z SLS, ki ima 5,6 odstotka podpore.

Če bi bila volilna udeležba 35-odstotna, bi tako SDS dobila tri mandate, Gibanje Svoboda in Vesna po dva, SD ter NSi pa po enega. Poslanskega sedeža v Bruslju pa ne bi uspelo dobiti Resni.ci (4,7 odstotka), Levici (4,2 odstotka), Desusu in Dobri državi (3,9 odstotka), Zelenim Slovenije (1,9 odstotka) ter Nič od tega (1,9 odstotka). Neodločenih je še 12,2 odstotka vprašanih.

Ninamedia je anketirane spraševala tudi o njihovem stališču do referendumskih vprašanj. Pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bi podprlo 56,2 odstotka vprašanih, proti pa bi glasovalo 33,8 odstotka. Konopljo za medicinske namene bi podprlo 73,4 odstotka vprašanih, proti bi glasovalo 21,4 odstotka. Pri vprašanju konoplje za osebno rabo pa bi za glasovalo 48,6 odstotka anketiranih, proti je 43,2 odstotka vprašanih. Preferenčni glas na državnozborskih volitvah podpira 75,6 odstotka vprašanih, proti je 14,1 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje