Zadnja napoved meteorologa ob prihodu hladne fonte: kje bo največ neviht?

Slovenija 25. Avg 202411:21 0 komentarjev
Nevihta, vreme
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vročo in sončno nedeljo bo prekinila hladna fronta, ki bo popoldne oplazila tudi kraje po Sloveniji. Možne bodo nevihte, krajevno tudi močnejši nalivi. Kje bo težišče padavin? Za N1 pojasnjuje meteorolog agencije za okolje Luka Ravnik.

Hladna fronta, ki se je pred tem zadrževala nad obalami zahodne Evrope in Velike Britanije, je dosegla srednjo Evropo, popoldne bo oplazila tudi dele Slovenije. Z njenim prehodom bo z vzhodnim vetrom popoldne in zvečer nad naše kraje dotekal hladnejši in bolj vlažen zrak.

“Od danes pa vključno do torka je predvsem v severni polovici države možnost za nastanek močnejših neviht. Danes in jutri lahko v tem delu države pade do nekje 20 litrov dežja na kvadratni meter, ob krajevno močnejših nalivih pa tudi 30 litrov na kvadratni meter v pol ure,” za N1 pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Luka Ravnik.

Vremensko opozorilo za dele države

Zaradi napovedanih neviht je Arso za severozahodni in severovzhodni del države izdal rumeno vremensko opozorilo.

Čeprav se bo fronta pomaknila naprej proti severu, bomo v Sloveniji pod vplivom vzhodnih vetrov in povečane vlage. To pomeni, da bo jutri dopoldne v notranjosti države še nekaj nizke oblačnosti, na Primorskem bo ostalo povečini sončno z nekaj šibke burje. Kljub hladnejši zračni masi nad našimi kraji bodo temperature še naprej ostale visoke. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 24 do 29, na Primorskem do 33 stopinj Celzija.

V noči na torek in v torek popoldne lahko kakšna ploha oziroma nevihta nastane tudi drugod po državi. Čez dan bo na Primorskem sončno, drugod bo več spremenljive oblačnosti in možnega dežja. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V sredo bo kakšna ploha ali nevihta v notranjosti Slovenije le popoldne.

Sicer pa trenutne napovedi Arsa še vedno kažejo na povečini sončno vreme, občasno bo lahko več spremenljive oblačnosti. V četrtek se bo prek srednje Evrope pomikala vremenska fronta in nekoliko povečala verjetnost za kakšno nevihto v severni in severovzhodni Sloveniji. V petek kaže na suho vreme.

Zaradi bližine višinskih motenj je po trenutnih meteoroloških izračunih od naslednje sobote do naslednjega torka nekoliko povečana verjetnost za kakšno popoldansko nevihto. Od četrtka do sobote bodo na Primorskem temperature med 30 in 35 stopinj, drugod pa okoli 30 stopinj Celzija. Od naslednjega konca tedna naprej kaže, da bo nekoliko hladneje, na Primorskem bo okoli 30, drugod pa med 25 in 30 stopinj Celzija, jutra bodo bolj sveža, so zapisali meteorologi na spletni strani Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!