Zadnja napoved meteorologa: V kratkem času lahko pade veliko dežja. Kje največ?

Slovenija 08. Sep 202419:22 0 komentarjev
oblaki, vreme, oblačno
Foto: PROFIMEDIA

Prve nevihte so že zajele Slovenijo, a glavnina dogajanja šele prihaja. Fronta bo namreč s seboj prinesla nevihte in močnejše nalive, ki se lahko obnavljajo. Zato je agencija za okolje izdala več vremenskih opozoril, tudi za hudourniške poplave. Kje lahko pričakujemo največ dežja in koliko? Jutri se bodo razmere umirile, že v četrtek pa nas čaka dokončen zlom poletja. Prihaja namreč izrazita ohladitev, z njo pa tudi prvi sneg v gorah.

Zahodni del države so popoldne že zajele prve nevihte in močnejši nalivi, a glavnina dogajanja šele prihaja, je za N1 povedal vremenoslovec z agencije za okolje (Arso) Blaž Šter. Ozračje je namreč precej vlažno, saj v višinah piha jugozahodni veter, ki nam bo prinesel obilico vlage.

“V dobršnem delu Slovenije pričakujemo nevihte z nalivi, ko lahko v kratkem času pade veliko dežja. V zahodni, osrednji in južni Sloveniji lahko do jutri zjutraj pričakujemo od 50 do 100 litrov na kvadratni meter,” je pojasnil. Izpostavil je predvsem slovensko Istro, Kras, Goriško, Vipavsko dolino, pa tudi območje Julijskih Alp.

“Nevihtni pasovi se lahko sicer vzpostavijo tudi bolj proti notranjosti države, torej proti Gorenjski in osrednji Sloveniji. Konvektivni tip padavin, torej nevihte, je namreč težko napovedati.

Ob nevihtah je pričakovati tudi močnejše sunke vetra, kar velja predvsem za obalo in izpostavljene višje predele. K sreči pa tokrat po besedah Štera ni pričakovati, da bi veter povzročal večje nevšečnosti. “Dogajanje bo precej burno predvsem zaradi nalivov.”

Če se bodo ti obnavljali, bi lahko povzročili hudourniške poplave, zato je Arso izdal rumeno hidrološko opozorilo. Medtem bo dogajanje za večje vodotoke prekratko, zato večje reke ne bodo poplavljale.

Opozorilo: tla so že polna jesenskega listja, zato očistite jaške in kanale

Ker so tla ponekod že polna jesenskega listja, Šter vsem svetuje, da očistite jaške in kanale. Težave bi namreč lahko povzročala tudi meteorna voda.

V ponedeljek nas bo po besedah Štera fronta prešla. Padavine bodo zjutraj nekoliko oslabele, popoldne pa lahko pričakujemo še nekaj dežja. “Ampak ponedeljkovo dogajanje naj ne bi bilo tako silovito kot ponoči.”

Konec tedna izrazita ohladitev: “Pozorni smo na četrtek”

Četrtek je sicer še precej oddaljen, a trenutno po besedah Štera lahko pričakujemo zlom poletja. Temperatur okoli 30 stopinj Celzija letos verjetno ne bomo več občutili.

Preko zahodne Evrope bo v Sredozemlje prodrl izrazito hladen zrak, ki bo s seboj prinesel vsaj dvodnevno obdobje dežja. “Težko bi rekel, koliko padavin lahko pričakujemo, smo pa na ta dogodek pozorni, saj lahko prinese večje količine dežja. Na koncu odločajo malenkosti, teh pa toliko dni vnaprej ne vidimo.”

Že zdaj pa je jasno, da se bo izrazito ohladilo, v gorah lahko zapade sneg. Najbolj sveže bo najverjetneje v petek, konec tedna pa bo znova vse topleje. Že v nedeljo lahko pričakujemo temperature okoli 20 stopinj Celzija.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!