Zadnja vremenska napoved za počitnice: otoplitvi bo sledil preobrat

Slovenija 26. Okt 202405:02 0 komentarjev
Jesenske počitnice
Jesenske počitnice. Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Za šolarje se je začel prvi letošnji oddih od šolskih klopi. Kako razgibano bo počitniško vreme, nam je razložila meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso).

Začele so se krompirjeve počitnice. Pred šolarji je devet prostih dni, ki jih bodo lahko izkoristili tako za izlete kot skakanje po lužah – čakata nas namreč kar dva vremenska preobrata.

Prvi nas bo zajel že danes, ko se bo začelo z vzhoda postopno jasniti. Največ sonca zato lahko pričakujemo v vzhodnem delu države, se bodo pa čez dan megla in oblaki razkadili tudi drugod. Na zahodu države lahko sicer čez dan pade še kakšna kaplja dežja.

“Jugozahodni veter bo prinesel tudi otoplitev,” je za N1 napovedala dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. Temperature se bodo dvignile za okoli pet stopinj Celzija. “Za ta letni čas bo precej toplo, čez dan se bodo temperature dvignile do 20, 21 stopinj Celzija,” je dodala.

V nedeljo in ponedeljek se bo trend nadaljeval. Jutra bodo meglena, dnevi pa sončni. Še vedno bomo pod vplivom toplega jugozahodnega vetra, zato bodo vztrajale tudi visoke temperature.

sreča v jeseni
Foto: PROFIMEDIA

Naslednji konec občutno hladneje?

V torek bo zapihal hladnejši severni veter, ki bo večini države prinesel manjšo ohladitev in oblake – Primorska pa bo ostala sončna. “Temperature se bodo spustile za kakšno stopinjo, čez dan bodo termometri pokazali med 15 in 19 stopinj Celzija,” pravi meteorologinja.

Naslednji konec tedna pa še konkretnejši preobrat: ozračje se bo opazno ohladilo. Ne kaže sicer, da bi se jutranje temperature spustile v minus, bodo pa bližje ledišču, napoveduje Hladnik Zakotnik.

Da bomo prvo zmrzal znova beležili razmeroma pozno, so Arsovi prognostiki zapisali tudi v petkovi podrobnejši predpočitniški napovedi, ki so jo objavili na družbenih omrežjih.

Dnevne temperature bodo nekje med 10 in 15 stopinj. Znova se bo povečala tudi verjetnost za nastanek padavin, a jih po trenutnih napovedih količinsko ne bo veliko. “Razen današnjih posamičnih ploh na zahodu bo v počitniškem tednu do četrtka načeloma prevladovalo suho vreme,” pravi meteorologinja.

Ohladitev s severa bo zagotovo prišla, še dodaja, a so trenutne napovedi, vsaj glede časovnice, še nekoliko negotove. Lahko se zgodi, da nas bo severni veter zajel kakšen dan kasneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!