Zadnji dan volilne kampanje, opolnoči v veljavo stopa volilni molk

Slovenija 22. Apr 202207:24 > 07:25 2 komentarja
Volitve
Žiga Živulović Jr./BOBO

Volilna kampanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se izteka, politične stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, predvsem tistih, ki so še neopredeljeni. Opolnoči pa bo začel veljati molk in bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 24. marca, stranke pripravljajo različne dogodke, srečanja in pogovore z volivci, da bi prepričali še neopredeljene. Nekateri pa danes pripravljajo zaključne dogodke kampanje. V Ljubljani bosta tako zaključna dogodka Levice in stranke Vesna. Medtem bodo vodje strank KUL Marjan Šarec (LMŠ), Tanja Fajon (SD), Luka Mesec (Levica) in Alenka Bratušek (SAB) skupaj s podpredsednico Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič podali skupno izjavo.

Zadnjo priložnost za prepričevanje volivcev bodo predstavniki strank imeli še na današnjih soočenjih: Radio Slovenija bo na soočenju gostil predsednike vseh strank, POP TV pa bo pripravil sklepno televizijsko soočenje. Danes bodo tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave oziroma volilne napovedi, ki bodo nakazale razpoloženje volivcev tik pred volitvami.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči pa do 7. ure ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo domnevne kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje