Zagorelo v Triglavskem narodnem parku: “Ogenj se je skrival cel teden”

Slovenija 21. Avg 202415:34 > 17:25 0 komentarjev
Pri gašenju zaradi nedostopnega terena pomagajo tudi gorski reševalci (Foto: GRS Bohinj/FACEBOOK)

Na območju Triglavskega narodnega parka je zagorelo. Ker gori zelo nedostopen teren, so se v gašenje vključili helikopter Slovenske vojske in nova letala za gašenje air tractor. " Intervencija je zelo zahtevna, gasilci in gorski reševalci se spuščajo po vrvi, do 30, 40 metrov v globino," je za N1 opisal poveljnik Civilne zaščite Bohinj Dušan Pfeifer.

Gorska reševalna zveza je danes sporočila, da gori na območju Triglavskega narodnega parka. “Na Komarči je prišlo do požara v naravi,” so zapisali. Kot je za N1 sicer pojasnil poveljnik Civilne zaščite (CZ) Bohinj Dušan Pfeifer, se je ogenj pod podrastjem skrival že en teden.

Povedal je, da je požar najverjetneje zanetila strela, ki je tja udarila prejšnjo sredo. Po neurju so območje pregledali s termovizijsko kamero, a ognja niso odkrili. “Gori sistem podrasti in podzemnih jam, zato se požar ni videl,” je razložil poveljnik in dodal, da se je ogenj z lepim vremenom in dotokom zraka znova razplamtel. “Danes smo šli znova pogledat s termovizijsko kamero, ki je na požarišču pokazala temperature 3060 stopinj Celzija,” je opisal in dodal, da je požarišče veliko približno 100 kvadratnih metrov.

Komarča je območje strmega skalnega zatrepa Bohinjske doline nad slapom Savica. Kot je pojasnil Pfeifer, gori približno 60 metrov stran od poti Komna-Črno jezero. Vonj po dimu so mimoidoči na relaciji Črno jezero-Komna zaznali že v četrtek, nato pa znova v torek, so na družbenih omrežjih zapisali v Gorski reševalni službi Bohinj.

Ker gre za nedostopen teren, požar gasijo s helikopterjem Slovenske vojske in novimi letali za gašenje air tractor. Na terenu so gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Gorska reševalna služba Bohinj in enota Civilne zaščite Bohinj za reševanje na vodi, skupaj okoli 25 ljudi. “Danes bomo poskušali čim več pogasiti,” je povedal Pfeifer. “Na požarišču se gasilci in reševalci prekopavajo teren, a je intervencija zelo zahtevna, spuščajo se po vrvi, do 30, 40 metrov v globino,” opisuje Pfeifer.

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da se bo gašenje lahko zavleklo v noč oziroma jutranje ure. Lokacijo požara bodo v nadaljevanju spremljali z droni, opremljenimi s termovizijsko kamero, so še sporočili s PU Kranj.

Reševalne službe in piloti vodo obiskovalce Bohinjskega jezera prosijo, naj jim omogočijo prosto pot, obenem pa upoštevajo navodila pristojnih na samem Bohinjskem jezeru in okolici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!