Zakaj je bil danes tako sivo-oranžen dan?

Slovenija 09. Jun 202410:50 1 komentar
Nebo
Foto: N1

Kljub poletnemu vremenu je današnja nedelja v številnih krajih po državi bolj sivo-oranžna. Slovenijo je namreč znova zajel puščavski prah, ki pa tokrat ne bo vztrajal prav dolgo. Že v noči na ponedeljek bo namreč Slovenijo dosegla nova vremenska fronta. Plohe in nevihte se bodo pojavljale tudi jutri čez dan.

Pas puščavskega prahu se razteza vse od Alžirije, preko Sredozemskega morja, čez Italijo in Padsko nižino, Slovenijo in hrvaško obalo. Današnja nedelja je kljub soncu zato obarvana v bolj sivo-oranžne odtenke.

Puščavski prah je prisoten povsod po Sloveniji in ni zgoščen na lokalna območja. “Puščavski prah je v višinah nekaj kilometrov v ozračju, zato to ni lokalna stvar,” je za N1 pojasnila meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Tokratni pojav je sicer manj intenziven kot za velikonočne praznike, ko je puščavski prah takrat več dni vztrajal nad Slovenijo in so veljala tudi opozorila. “Gre za manjše količine. Trenutno niti niso presežene vrednosti delcev PM 10. Današnji pojav ni ekstremen, je pa nedelja malce bolj sivo-oranžna,” je dodala Bezek.

Delci PM 10
Foto: Arso

Kakšno bo vreme v prihodnjem tednu?

Puščavski prah nas bo že jutri zapustil in se premaknil naprej proti vzhodu, saj bo Slovenijo namreč dosegla nova vremenska fronta. Že v noči na ponedeljek se bodo tako od zahoda začele pojavljati krajevne plohe in nevihte.

Tudi jutri čez dan bo pretežno oblačno, plohe in nevihte bodo zajele večji del države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 20 do 25, ob morju in na jugovzhodu do 27 stopinj Celzija.

V torek bo oblačno s pogostimi padavinami, ohladilo se bo. V sredo bo pretežno oblačno z občasnimi plohami ali nevihtami, kažejo napovedi Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje