Zakaj je premier Golob na sestanek povabil vodstvo RTV Slovenija?

Slovenija 24. Avg 202405:32 13 komentarjev
Robert Golob na novinarski konferenci
Foto: Borut Živulović/BOBO

Premier Robert Golob se želi po informacijah N1 pred odločitvijo vlade o morebitnem zvišanju RTV-prispevka pogovoriti tudi s predstavniki vodstva RTV Slovenija. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi predsednik vlade od njih želel dobiti zagotovila, da bodo pripravili in predstavili razvojni načrt javnega zavoda. Premier je namreč že pred časom dejal, da samo denar ne bo rešil vseh težav, ki jih ima RTV Slovenija.

Predstavniki vladnega trojčka Gibanje Svoboda, SD in Levica so na četrtkovem rednem koalicijskem sestanku pred sejo vlade razpravljali tudi o napovedanem desetodstotnem zvišanju RTV-prispevka.

Predlog, s katerim bi se RTV-prispevek s prvim januarjem prihodnje leto s sedanjih 12,75 evra dvignil na 14,02 evra, so v medresorsko usklajevanje poslali na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko iz vrst Levice.

Čeprav so bili nekateri predstavniki vladnih strank ob prihodu na sestanek naklonjeni dvigu RTV-prispevka, pa predlog ni bil uvrščen na dnevni red seje vlade.

Finančno ministrstvo: Dvig RTV-prispevka ne bo dovolj

Mnenja glede dviga RTV-prispevka znotraj koalicije niso bila usklajena. Kot smo poročali na N1, so imeli pomisleke do zvišanja RTV-prispevka tudi na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič iz vrst Gibanja Svoboda.

“Ministrstvo za finance je posredovalo mnenje ministrstvu za kulturo, v katerem se ne strinja s predlaganim pristopom reševanja finančne situacije javnega zavoda RTV Slovenija zgolj z zvišanjem prispevka,” so za N1 pojasnili na finančnem ministrstvu.

Po njihovem mnenju bi bilo predvsem iz vidika temeljnih javnofinančnih načel gospodarnosti in učinkovitosti potrebno nasloviti več izzivov, ki bodo pripomogli k ustrezni rešitvi financiranja in delovanja RTV Slovenija, med drugim denimo tudi sistem upravljanja javnega zavoda.

Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali dokument o usklajenosti
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Na ministrstvu za kulturo stališča finančnega ministrstva za N1 niso želeli komentirati. Med razlogi za dvig RTV-prispevka so navedli, da se višina RTV-prispevka ni spremenila od leta 2012 in da s tem ni več mogoče zagotoviti dovolj denarja za normalno delovanje RTV Slovenija.

Golob od vodstva RTVS pričakuje razvojni program

Če vlada želi, da se RTV-prispevek zviša že v prihodnjem letu, mora odločitev o tem sprejeti do prvega septembra. Ker časa za sklenitev dogovora ni več veliko, je predsednik vlade Robert Golob po informacijah N1 v začetku prihodnjega tedna na pogovor povabil predstavnike vodstva RTV Slovenija.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi želel premier Golob članom sveta, uprave ter sveta delavcev RTV Slovenija predstaviti stališče vlade do dviga RTV-prispevka in se skupaj z njimi pogovoriti o naslednjih korakih.

Po besedah naših sogovornikov prav tako ni izključeno, da bo predsednik vlade od vodstva RTV Slovenija želel dobiti zagotovila, da bodo pripravili in predstavili razvojni načrt javnega zavoda.

Premier Golob je namreč že večkrat pojasnil, da denar ne bo rešil vseh problemov, ki jih ima RTV Slovenija. Kot je dejal, bi morali na javnem zavodu najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, nato pa jim bo pomagala tudi vlada.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Premier Robert Golob (Foto: Aljaž Uršej/N1)

“Na primeru zdravstva smo videli, da več denarja ni pomagalo pri tem, da bi se zadeve rešile. Kvečjemu so se nekateri problemi še zaostrili. Verjamem, da bi se v primeru RTVS lahko ponovil isti scenarij,” je nedavno poudaril Golob.

Tudi v koalicijskih vrstah je bilo v zadnjih dneh mogoče slišati, da javni zavod za svoje delovanje poleg zvišanja RTV-prispevka potrebuje spremembe in modernizacijo.

“Če hočemo imeti kvaliteto, je za to zagotovo treba imeti nekaj sredstev, vendar pa opraviti tudi notranjo organizacijo in povečati učinkovitost,” je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Da bodo tudi v javnem zavodu morali opraviti svojo nalogo, se je strinjal tudi predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han.

Najmanj trije kandidati za predsednika uprave RTVS

Prihodnji teden bo jasno, kdo so kandidati za novega predsednika uprave RTV Slovenija. Po informacijah N1 so na razpis, ki se je iztekel v torek, prispele tri prijave. Oddali so jih trenutna začasna predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Na RTV Slovenija do začetka naslednjega tedna še čakajo na morebitne prijave, ki bi prispele po pošti. Razpisna komisija bo prispele prijave pregledala zadnji teden avgusta, takrat pa bodo svetniki predvidoma opravili tudi prve razgovore s kandidati. Poznavalci največ možnosti, da se zavihtita na čelo uprave, pripisujejo Gorščak in Štularju. Člani sveta RTV Slovenija bi novega predsednika uprave lahko imenovali že prvi teden septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje