Zakaj morajo odrasli po novo evropsko kartico vsako leto, otroci pa vsakih pet?

Slovenija 27. Jun 202420:17 7 komentarjev
evropska kartica zdravstvenega zavarovanja
Foto: Jan Gregorc/N1

Pred poletnimi dopusti že kar tradicionalno hitimo z naročanjem nove evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Pri tem pa ne gre spregledati, da jo morajo eni obnoviti vsakih pet let, drugi pa vsako leto. Zakaj?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je ob potovanjih nedvomno obvezni del prtljage. Z njo lahko uveljavljamo zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne ali državne zdravstvene mreže v Evropski uniji. Kartica velja tudi v Združenem kraljestvu, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji, Srbiji, Lihtenštajnu, na Norveškem in Islandiji.

Izdajanje in izgled kartice urejajo evropski predpisi, v Sloveniji jo izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Veljavnost kartice je omejena v vseh evropskih državah, pri nas je vezana na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako upokojencem in po njih zavarovanim družinskim članom kartica velja pet let, enako dolgo pa tudi otrokom do dopolnjenega 18. leta, če sami niso zdravstveni zavarovanci. Pri vseh ostalih je veljavnost kartice eno leto.

Taka pravila imajo za seboj tudi določeno logiko. Kot so pojasnili na ZZZS, je kartica pri upokojencih in otrocih veljavna dlje, ker pri njih ne obstaja tveganje, da ne bi imeli urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Slednje je pri nas tudi pogoje za izdajo evropske kartice. Na ZZZS so še pojasnili, da je treba ob preteku kartico naročiti na novo zato, ker ni elektronska in je njena veljavnost zapisana na kartici.

Bi lahko vse skupaj poenostavili?

Ponavljajoče se naročanje novih kartic pa za seboj potegne tudi precej plastike, papirja in birokracije. So na ZZZS morda že razmišljali o poenostavitvi? “ZZZS je tehnološko pripravljen izdajati elektronsko evropsko kartico, kar bi bilo cenejše in tudi bolj ekološko,” so nam odgovorili. A kot opozarjajo, mora uporabo elektronske evropske kartice najprej predpisati Evropska komisija, kar naj bi se predvidoma zgodilo, ko bodo vse članice EU na to pripravljene. Do takrat ne ZZZS ne Slovenija ne moreta na drugače izdajati tega dokumenta.

Na ZZZS so še dejali, da je v prihodnosti mogoča tudi združitev nacionalnih in evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Seveda le ob sprejetju vseh potrebnih standardov in predpisov na ravni EU. “To med drugim pomeni tudi to, da vse članice EU vzpostavijo elektronsko kartico s čipom in pripadajočo informacijsko opremo na nacionalni ravni, kot smo to storili leta 2000 v Sloveniji,” so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje