Zakaj Urška Klakočar Zupančič na paralimpijske igre potuje na lastne stroške?

Slovenija 29. Avg 202419:15 7 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Potem ko ni mogla skriti razočaranja, ker ni dobila vabila na olimpijske igre, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič prihodnji teden potuje v Pariz na paralimpijske igre. Čeprav je vabilo zanjo prišlo šele po tem, ko je javno povedala, da si želi ogledati tekme najboljših parašportnikov na svetu, predsednica parlamenta pojasnjuje, da je bil njen obisk v Parizu že pred tem dogovorjen na prireditvi Parašportnik leta. V francosko prestolnico bo odpotovala na lastne stroške, razlog za to pa je očitno tudi prijava, ki jo je zoper njo na protikorupcijsko komisijo vložila stranka Glas upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja.

V Parizu so se v sredo zvečer uradno začele paralimpijske igre. Slovenski državni vrh sta na slavnostnem odprtju zastopala premier Robert Golob in minister za delo Luka Mesec, ki je kot resorni minister pristojen za področje invalidov, naslednji teden pa si tekme najboljših parašportnikov v francoski prestolnici namerava ogledati tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Spomnimo, predsednica parlamenta nedolgo nazaj ni mogla skriti razočaranja, ker ni dobila vabila na olimpijske igre v Parizu. “Žal nisem prejela vabila na olimpijske igre, ne na odprtje ne na kakšen drug dogodek v Parizu. Žal mi je, ampak tako je,” je konec julija izjavila Urška Klakočar Zupančič.

Ob tem je izrazila obžalovanje, da so vodilni pri Olimpijskem komiteju Slovenije pri pošiljanju vabil spregledali predstavnike državnega zbora. “Sem pa želela, da bi se lahko udeležila kateregakoli dogodka na paralimpijskih igrah, zato sem kontaktirala olimpijski komite, ki je potem moje sodelavce povezal s paralimpijskim komitejem in upam, da vabilo dobimo,” je dejala Urška Klakočar Zupančič.

Uradno vabilo dobila julija, pred tem so jo ustno povabili v Pariz

Predsednica državnega zbora ob začetku olimpijskih iger torej še ni imela vabila za ogled paralimpijskih iger, po javno izraženi želji pa ga je dobila. Predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar je za N1 povedal, da je Urška Klakočar Zupančič uradno vabilo prejela julija, so jo pa na paralimpijske igre že pred tem ustno povabili januarja na prireditvi Parašportnik leta.

“Ustaljena praksa na paralimpijskih igrah pa je, da se otvoritev iger in obiska pri parašportnikih v paralimpijski vasi praviloma udeležijo predsedniki ali predsednice držav, predsedniki ali predsednice vlad ali za področje parašporta in invalidov pristojni predstavniki ali predstavnice ministrstev,” je pojasnil Lazar.

Da je dobila vabilo in da je bil njen obisk v Parizu dogovorjen ob robu prireditve Parašportnik leta, je za N1 potrdila tudi Urška Klakočar Zupančič: “Predsednik olimpijskega komiteja Franjo Bobinac je takrat izrazil željo, da bi prišla na paraolimpijske igre. Ta želja je bila takrat izražena, jaz sem bila tega zelo vesela in potem je prišlo tudi vabilo.”

Predsednica državnega zbora je ob tem poudarila, da bo prihodnji teden v Pariz odpotovala na lastne stroške: “Odločila, da bom to naredila na svoje, ne pa na državne stroške. Vse stroške, razen akreditacije, ki je prišla z vabilom, bom krila sama.”

Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Jan Gregorc/N1)

Na vprašanje, zakaj bo v francosko prestolnico potovala zasebno, če je prejela vabilo za ogled paraolimpijskih iger, pa je odgovorila, da v Pariz ne odhaja na državniški obisk, ampak zato da bi spodbujala parašportnike: “Ne gre za politikantstvo ali prestiž, ampak za to, da se z vsem srcem zavzemam za športnike, da jih pozdravim in da si ogledam kakšno tekmo.”

Ruparjeva stranka jo je prijavila na protikorupcijsko komisijo

Predsednica državnega zbora ne želi poslušati očitkov, da si je nastope parašportnikov ogledala na stroške davkoplačevalcev. Njena odločitev, da v Pariz odpotuje na lastne stroške, pa je očitno povezana tudi s prijavo, ki jo je proti njej na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vložila zunajparlamentarna stranka Glas upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja.

V Ruparjevi stranki Urški Klakočar Zupančič očitajo, da je s tem, ko se je obrnila na olimpijski komite za vabilo na paraolimpijske igre, poskušala izkoristiti svoj vpliv in pridobiti nepremoženjsko korist. Gre za ravnanje, ki je v nasprotju z zakonom in ki je nesprejemljivo za nekoga, ki zaseda položaj predsednice državnega zbora, menijo v stranki.

Pavel Rupar - protesti v Ljubljani
Pavel Rupar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na KPK so za N1 potrdili, da so konec julija prejeli prijavo zoper predsednico državnega zbora in da jo obravnavajo v predhodnem preizkusu. “V tej fazi ne moremo podati stališč glede konkretnega postopka. Postopek je namenjen prav razjasnitvi, ali je v konkretni zadevi prišlo do kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,” poudarjajo na protikorupcijski komisiji in dodajajo, da so trenutno v fazi pridobivanja pojasnil.

“Vem, da naj bi na KPK podali prijavo, ampak jaz nočem teh težav. Takšnih igric se ne grem več, vse stroške bom pokrila sama,” je za N1 dejala Urška Klakočar Zupančič. Če bi KPK ugotovila, da je vabilo na paraolimpijske igre pridobila na sporen način, po ocenah poznavalcev tega sicer ne bi mogla upravičiti s tem, da pri njenem potovanju v Pariz za davkoplačevalce niso nastali nobeni stroški.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje