Zanimanja za izposojo več, kot imajo računalnikov

Slovenija 17. Sep 202413:53 0 komentarjev
Računalniki
Foto: PROFIMEDIA

V tretjem pozivu za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024, s katerim se je bistveno razširil krog upravičencev, štipendijski sklad beleži precejšnje zanimanje za računalnike. Samo v tretjem pozivu so prejeli 11.000 vlog, medtem ko je skupno na voljo 10.000 računalnikov. Dnevno prejmejo več kot 150 vlog, so za STA pojasnili na skladu.

Tretji poziv za razdelitev računalnikov je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil konec avgusta.

S tem pozivom se je bistveno razširil krog upravičencev, saj se nanj lahko prijavijo posamezniki do vključno šestega dohodkovnega razreda, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka.

Potem ko v okviru prvega in drugega poziva ni bilo pretiranega zanimanja za računalnike, so na skladu samo v tretjem pozivu prejeli več kot 11.000 vlog. Ob tem so poudarili, da vloge še prihajajo, saj je poziv odprt do 30. septembra. Kot so pojasnili za STA, trenutno prejmejo več kot 150 vlog na dan.

V vseh treh pozivih so skupaj do zdaj prejeli 15.800 vlog. Skupaj je izdanih 2246 pozitivnih odločb, s katerimi se je dodelila računalniška oprema, od tega je bilo v drugem pozivu izdanih 1110 pozitivnih odločb. Prvi poziv je zaključen, odločanje v okviru drugega je v procesu zaključevanja, so navedli.

Ob tem so poudarili, da odločbe na podlagi tretjega javnega poziva še niso bile izdane, saj še poteka obravnava vlog.

Zanimanje za izposojo računalnikov je tako preseglo ponudbo, saj je skupno na voljo 10.000 prenosnih računalnikov. Pri dodeljevanju prenosnih računalnikov bodo prednost sicer imeli upravičenci iz nižjih dohodkovnih razredov.

Namen pozivov za dodelitev računalniške opreme je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva. Izbrani kandidati bodo računalnike prejeli v izposojo za dve leti, to obdobje pa se bo lahko nato na predlog upravičenca podaljšalo. V primeru, da bo po poteku obdobja izposoje knjigovodska vrednost računalniške opreme enaka nič, jo bo sklad upravičencu oddal v trajno last.

Vsak računalnik ima nameščen operacijski sistem Linux ter programe za urejanje dokumentov, slik, ogled multimedijskih vsebin, brskanje po spletu in komunikacijo.

Gre za razdelitev 10.000 od skupno 13.000 računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani za 6,5 milijona evrov. Zaradi tega nakupa je bila zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh dvakrat vložena interpelacija, drugič se bo zagovarjala prihodnji teden.

Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri tem nakupu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Med drugim ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo količino računalnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!