Zaradi načrtov Inštituta 8. marec se je oglasila volilna komisija

Slovenija 06. Jun 202408:10 > 17:58 4 komentarji
Nika Kovač
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Inštitut 8. marec je za danes ob 11. uri na Gospodarskem razstavišču, kjer poteka zadnji dan predčasnega glasovanja za evropske volitve in za tri posvetovalne referendume, napovedal, da bodo njegovi člani predstavili, kateri kandidati za evropske poslance bodo zaščitili pravico do splava in oddali svoj glas. A njihovo objavo na družbenem omrežju X je komentirala Državna volilna komisija (DVK) in spomnila na pravila, ki veljajo pred voliščem. Po opozorilu DVK je inštitut napovedano tiskovno konferenco prestavil na Trg republike.

Inštitut 8. marec, ki trenutno vodi evropsko kampanjo za varen in dostopen splav v Evropi pod imenom Moj glas, moja izbira, je na družbenem omrežju X v sredo napovedal, da bodo njegovi člani danes ob 11. uri na Gospodarskem razstavišču predstavili, kateri kandidati za evropske poslance bodo zaščitili pravico do splava in oddali svoj glas.

Ker na Gospodarskem razstavišču trenutno poteka predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi, je njihovo objavo komentirala Državna volilna komisija (DVK). V objavi je DVK zapisala, da sta na območju volišča volilna propaganda in agitacija prepovedani. “To velja za Gospodarsko razstavišče, dvorišče in območje najmanj 50 metrov okrog objekta, v katerem je volišče, tudi površine za pešce v območju 10 metrov od zunanje meje Gospodarskega razstavišča,” je zapisala DVK. Predstavnike Inštituta 8. marec je ob tem pozvala, naj ta pravila upoštevajo.

DVK
Foto: Inštitut 8. marec/X

Po opozorilu DVK je inštitut napovedano tiskovno konferenco prestavil na drugo lokacijo, in sicer na Trg republike. Predstavniki Inštituta 8. marec so na novinarski konferenci sicer sporočili, da je evropsko državljansko pobudo Moj glas, moja izbira za varen in dostopen splav, katere koordinator so, podprlo sedem od 11 slovenskih kandidatnih list na EU volitvah. Pobude niso podprli v opozicijskih strankah SDS in NSi ter v zunajparlamentarnih Resni.ca in SLS.

“Evropske poslanke in poslanci bodo v naslednjem mandatu imeli moč odločati, ali bo EU končno izpolnila svoje obljube in zaščitila milijone žensk in njihove temeljne pravice. Mi pa na volitvah odločamo o tem, ali bo v Evropskem parlamentu sedelo dovolj poslank in poslancev, ki bodo podpirali konkretne ukrepe za varen in dostopen splav,” je dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

V preteklosti zelo aktivni

To sicer ne bi bilo prvič, da bi bili predstavniki Inštituta 8. marec v obdobju predčasnega glasovanja zelo aktivni. Kot smo poročali, hiter pregled po njihovih družbenih omrežjih namreč pokaže fotografije iz novembra leta 2022, ko je potekal trojni referendum o zakonih o vladi, Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in dolgotrajni oskrbi.

Pred volišči po vsej Sloveniji so od 22. do 24. novembra 2022 organizirali več dogodkov, na katerih so državljanke in državljane pozivali predvsem, naj na referendumu o RTVS obkrožijo ZA, izhaja iz njihovih objav.

“V torek, ob 18. uri, na Gospodarskem razstavišču: za RTV glasuj predčasno,” piše na eni od fotografij. S predstavniki RTVS so pred Gospodarskim razstaviščem v času predčasnega glasovanja delili rože.

Pred voliščem Maribor 4 na Grajski ulici 7 so v času predčasnega glasovanja (23. novembra) organizirali tudi koncert z Leopoldom I.

Spomnimo, da je v torek pred voliščem kandidatka SDS na evropskih volitvah Zala Tomašič v času, ko je potekalo predčasno glasovanje, tam delila letake, nato pa je do njene ekipe pristopila članica okrajne volilne komisije in jo pozvala, naj odide.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje