Zaradi regulacije cen odškodnina za dobavitelje elektrike in zemeljskega plina

Gospodarstvo 12. Jan 202313:44 > 15:52 3 komentarji

Dobavitelji bodo upravičeni do odškodnine zaradi prodaje energentov po omejeni ceni, je na današnji novinarski konferenci sporočil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Vlada je danes sprejela dve uredbi, s katerima se bo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zagotovilo nadomestilo, ker morajo energente prodajati po najvišji določeni ceni. Vrednost ukrepa je po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra od 340 do 350 milijonov evrov na letni ravni.

“Uredbi sta bili že dolgo časa napovedani in sledita ukrepom, pripravljenim v okviru draginjske skupine pri predsedniku vlade,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Kumer. Z njima se ureja povračilo zaradi izpada prihodkov vsem dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina za leto 2023.

“S tema dvema uredbama naslavljamo draginjske ukrepe in dobaviteljem kompenziramo izpad, ker morajo prodajati po najvišji zamejeni ceni tako pri električni energiji kot pri zemeljskem plinu,” je dejal Kumer.

Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije namreč določa, da lahko vlada, če določi najvišjo ceno električne energije, plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja, dobaviteljem oziroma distributerjem toplote, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo, določi primerno finančno nadomestilo ali drug ukrep z učinkom primernega nadomestila škode.

Z omejitvijo drobnoprodajnih cen je vlada dobaviteljem povzročila škodo, saj je cene omejila na nižjo raven, kot bi ga verjetno dobavitelji določili sami glede na svoje nakupne in proizvodne stroške ter ceno in razmere na maloprodajnem in na veleprodajnem trgu, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Bojan Kumer
Borut Živulović /BOBO

Za izplačilo nadomestil dobaviteljem bo pristojna družba Borzen kot organizator trga. Z uredbama se prav tako ureja način določitve primernega finančnega nadomestila ali drugega ukrepa z učinkom primernega nadomestila škode, pogoje in merila za upravičenost do nadomestila in drugega ukrepa, vir sredstev ter način izplačila.

Cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce so zamejene od septembra lani, regulacija se nadaljuje tudi v letu 2023. Od začetka tega leta so cene elektrike omejene tudi za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine ter v omejeni količini za mikro, mala in srednja podjetja.

Popravki uredbe o cenah električne energije za mikro, mala in srednja podjetja

Vlada je danes tudi nekoliko spremenila uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki jo je sprejela konec lanskega decembra. Gre za manjše popravke, in sicer se kot referenčno leto namesto celega leta 2021 določa obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem se zajame tudi tista podjetja, ki so imela v t.i, covidnem letu manjšo porabo ter zato premalo upravičenosti pri regulaciji cene, je pojasnil Kumer.

Na rešitev, da je cena velja za 90 odstotkov porabe odjemalca, pri čemer se je kot referenca upoštevala poraba v letu 2021, ki je bila zaradi epidemije covida-19 netipična, je ministrstvo prejelo veliko pripomb. Zato spremenjena uredba določa kot referenco mesečno porabo med 1. julijem 2021 in 30. junijem 2022. Določa, da se upošteva porabo istega meseca in ločeno za vsako tarifo. Za odjemalce, ki so bili prvič priključeni po juliju 2022, in pretekle porabe nimajo, se upošteva 90 odstotkov dejanske porabe, so pojasnili na ministrstvu.

Vlada je danes sprejela še predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki upošteva rešitve 30. decembra lani sprejete uredbe o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, s katerimi vlada regulira cene električne energije za mala podjetja do 30. junija letos, je povedal gospodarski minister Matjaž Han. Spremembe zakona se nanašajo na to, da ta podjetja ne morejo biti hkrati upravičena do pomoči za elektriko po tem zakonu.

Matjaž Han
Žiga Živulović jr./BOBO

Sprememba vpliva tudi na izvajanje ukrepov za ohranitev delovnih mest, saj so pogoji za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo vezani na pogoje pri pomoči za gospodarstvo. Mala podjetja, ki imajo regulirano ceno elektrike in zato niso upravičena do pomoči za gospodarstvo za prve pol leta, ne morejo koristiti ukrepov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ohranjanje delovnih mest, so pojasnili na ministrstvu.

Mikro, mala in srednje velika podjetja, ki poleg električne energije uporabljajo zemeljski plin ali tehnološko paro, pa so nespremenjeno upravičena do pomoči za gospodarstvo za ta dva energenta skladno s pogoji v veljavnem zakonu kot tudi do drugih ukrepov v zakonu, je dodal Han.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje