Zaradi slabe napovedi v pripravljenosti tudi civilna zaščita

Slovenija 11. Sep 202417:11 2 komentarja
Srečko Šestan
Srečko Šestan (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je zaradi napovedanih nalivov in poplavah izdal odredbo o pripravljenosti civilne zaščite na ogroženih območjih.

Poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo.

Ta določa, da uprava za zaščito in reševanje na ogroženih območjih zagotovi pripravljenost za aktiviranje vodij izpostav uprave in regijskih poveljnikov ter okrepljeno delovanje v centrih za obveščanje, v Državnem logističnem centru in regijskih logističnih centrih ter v operativi, in sicer za potrebno delovanje in podporo aktiviranim enotam in službam CZ.

Gre za severno Primorsko, Gorenjsko, Notranjsko, osrednjo Slovenijo, Koroško in zahodno Štajersko. Odredba bo veljala danes od 22. ure do četrtka do 22. ure.

Meteorologi namreč ponoči, v četrtek čez dan in tudi v petek pričakujejo obilne padavine. Ob napovedanih nalivih pa se lahko zaostrijo tudi hidrološke razmere, možno je poplavljanje vodotokov. Arsov hidrolog Andrej Golob je opozoril, da bodo ob nalivih, ki se bodo začeli pojavljati proti večeru, sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, kasneje pa tudi drugod. Obstaja tudi verjetnost, da se hidrološke razmere še zaostrijo v primeru, da bi se najbolj intenzivne padavine pojavljale v večurnih pasovih na istih območjih, opozarja.

Golob prebivalce poziva, da so danes in v četrtek pripravljeni in previdni. V primeru, da se znajdejo na območjih poplav, jih prosi, da ravnajo samozaščitno in upoštevajo navodila enot za zaščito in reševanje, ki bodo prav tako v pripravljenosti.

Hidrološke razmere se lahko zaostrijo tudi na območju lanskih poplav, je dodal Golob. Zaradi padavin v sosednji Avstriji pričakujejo tudi naraščanje porečja Drave in Mure, ki pa naj bi se sicer razlivali na običajnih poplavnih območjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje