Zaradi ugovora vesti ji farmacevtka ni želela dati kontracepcijskih tablet

Slovenija 05. Okt 202411:06
Farmacevtka v Lekarni
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Pomurskih lekarnah v Lendavi farmacevtka zaradi ugovora vesti ženski ni želela izdati kontracepcijskih tablet. Kot razlog naj bi navedla svoja verska prepričanja.

Občanka je v lendavski enoti Pomurskih lekarn želela dvigniti kontracepcijske tablete, za katere je imela recept. Zaposlena farmacevtka pa ji zaradi ugovora vesti tablet ni želela predati s pojasnilom, da ji “pač omenjene terapije zaradi lastnih verskih načel ne more izdati,” poroča Lendavainfo. To naj bi se zgodilo že tretjič.

V Pomurskih lekarnah so za omenjeni medij poudarili, da ima farmacevtski strokovni delavec kot zdravstveni delavec, skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, zakonsko utemeljeno pravico do ugovora vesti. “Zaradi zagotavljanja uresničevanja z ustavo in zakonom zagotovljene pravice zaposlenega delavcev ne sankcioniramo, niti ne moremo presojati o upravičenosti ali neupravičenosti instituta ugovora vesti, ki je posamezniku zagotovljen z zakonom ali ustavo,” so pojasnili.

Dodali so, da lahko zagotovijo, da bodo “z ustreznimi korektivnimi ukrepi in metodami poskrbeli, da pravica ugovora vesti ene izmed sodelavk nikakor ne bo omejevala našega poslanstva, ki daje v ospredje pravice pacientov do pravilne in varne uporabe zdravil ter izpostavlja pomen strokovnega svetovanja pri uporabi zdravil”.

Kot pojasnjujejo v Lekarniški zbornici Slovenije, je pravica do ugovora vesti opredeljena v 46. členu ustave Republike Slovenije, ki določa, da je ugovor vesti dopusten v primerih, ki jih določi zakon, če se s tem ne omejujejo pravice in svoboščine drugih oseb.

Ugovor vesti zdravstvenih delavcev je urejen v 56. členu zakon o zdravstveni dejavnosti  (ZZDej), ki določa, da “zdravstveni delavec lahko odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike. Zdravstveni delavec mora o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod. Zdravstveni zavod mora to upoštevati, vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Zdravstveni delavec ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.”

Ker zdravstveni poseg v ZZDej ni opredeljen, lahko farmacevtski strokovni delavci uveljavljajo ugovor vesti v lekarniški dejavnosti le v dogovoru z delodajalcem. V vsakem primeru pa mora biti ugovor vesti (torej odklonitev zdravstvenega posega, ki ni v skladu z vestjo in mednarodnimi pravili medicinske etike) utemeljen.

Soustanoviteljice Pomurskih lekarn so pomurske občine. Župan občine Lendava Janez Magyar, torej ene od soustanoviteljic, pa je za portal Lendavainfo dejal, da se mu osebno to “ne zdi normalno, res pa je, da gre za kadrovske zadeve javnega zavoda in v to politiko se soustanoviteljica ne more vmešavati.” Po njegovih besedah sicer takšna oseba “žal na okencu ne more službovati”. Vodstvo omenjenega zavoda bi lahko trezno razmišljalo in takšno osebo odstranilo od poslovanja s strankami, je še dodal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti