Zavrgli ovadbo zaradi Golobove izjave o čiščenju janšistov

Slovenija 17. Okt 202418:04 4 komentarji
Robert Golob
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Ovadbo nekdanjega odgovornega urednika 2. informativnega programa Televizije Slovenija zoper premierja Roberta Goloba je ljubljansko okrožno tožilstvo zavrglo, poroča časnik Delo. Gerič je predsedniku vlade očital kršenje ustave, kazenskega zakonika in zakona o delovnih razmerjih zaradi njegovih izjav v oddaji Odmevi, ko je dejal, da "čisti janšizem na RTV Slovenija in policiji".

Ljubljansko okrožno tožilstvo je zavrglo ovadbo nekdanjega odgovornega urednika 2. informativnega programa Televizije Slovenija Rajka Geriča zoper predsednika vlade Roberta Goloba, poroča časnik Delo. Gerič je 26. oktobra lani ovadil Goloba zaradi njegove izjave, izrečene v oddaji Odmevi, ko je dejal, da “čisti janšizem” na policiji in RTV Slovenija.

Gerič je takrat zapisal, da se skupaj s kolegi na RTV Slovenija ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki priznava, da je z vodstvom javnega zavoda dogovorjen o “čiščenju janšistov in janšizma”, počuti diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih.

“Takšno dogovarjanje in poziv sta po mojem mnenju protiustavna in vodita v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove. Predsednik vlade je s takšnimi izjavami kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o delovnih razmerjih,” je Geričeve besede povzel časnik Delo.

rajko geric, rajko gerič
Rajko Gerič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Gerič je od predsednika vlade in vodstva RTV Slovenija zaradi takšnih izjav pričakoval opravičilo vsem zaposlenim, ki so se ob premierjevih besedah čutili ponižani in ogorčeni. Prav tako je od policije tožilstva pričakoval, da se proti predsedniku vlade tudi ukrepa kazensko po uradnem postopku. Po odhodu s TV Slovenija se je Gerič zaposlil kot svetovalec predsednice Računskega sodišča RS Jane Ahčin za odnose z mediji.

Po poročanju omenjenega časnika so na policijski upravi Ljubljana sporočili, da so ovadbo zoper premierja Goloba posredovali tožilstvu, ljubljansko okrožno tožilstvo pa je izdalo sklep, s katerim so Geričevo ovadbo zavrgli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje