Žbogar: Po hudih udarcih je potrebna nova rešitev iranskega jedrskega vprašanja

Slovenija 25. Jun 202410:05 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Članice Varnostnega sveta ZN Iran in ZDA pozivajo, naj se vrneta k iranskemu jedrskemu sporazumu iz leta 2015. Iran še vedno povečuje zaloge oplemenitenega urana. Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar meni, da je treba predstaviti novo rešitev.

Člani Varnostnega sveta ZN so na ponedeljkovi razpravi, posvečeni Iranu in jedrskemu orožju, pozivali Teheran in Washington, naj se vrneta k leta 2015 sprejetemu iranskemu jedrskemu sporazumu.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je leta 2018 samovoljno umaknil ZDA iz sporazuma, ki ga je Iran sklenil s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN, Nemčijo in EU. Teheran je dve leti kasneje začel ponovno plemenititi uran, pogajanja z vlado predsednika Joeja Bidna o ukinitvi Trumpovih sankcij pa doslej niso obrodila sadov.

Namestnica generalnega sekretarja ZN Rosemary DiCarlo je dejala, da ZDA niso odpravile sankcij, Iran pa ni preklical nobenega od ukrepov, ki niso skladni z njegovimi zavezami v zvezi z jedrsko energijo. Opozorila je, da Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) od februarja 2021 ni mogla preveriti zalog oplemenitenega urana v Iranu, vendar ocenjuje, da te 30-krat presegajo dovoljeno količino.

Vodja delegacije EU Stavros Lambrinidis je v imenu visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko kot koordinatorja skupne komisije iranskega sporazuma dejal, da je ključna varnostna prednostna naloga EU zagotoviti, da Iran ne pridobi ali razvije jedrskega orožja. “Diplomacija je najboljši način za zagotovitev izključno miroljubne narave iranskega jedrskega programa,” je dejal.

uran
Uran (Foto: PROFIMEDIA)

Opozoril je tudi na iransko podporo ruski vojni proti Ukrajini, oboroženim skupinam na Bližnjem vzhodu in na napad na Izrael. “Iransko vlado pozivamo, naj preneha vojaško sodelovati z državo, ki krši ustanovno listino ZN. Vsak prenos balističnih raket iz Irana v Rusijo bo naletel na odločen odziv,” je zagrozil.

Predstavnik ZDA Iran obtožil podpihovanja konfliktov

Predstavnik ZDA je Iran obtožil, da še naprej podpihuje konflikte in nestabilnost na Bližnjem vzhodu, saj zagotavlja orožje svojim regionalnim posrednikom, med drugim v Jemnu in Libanonu.

Predstavnik Kitajske je pozval k obnovi pogajanj, EU je spodbudil, naj ohrani svojo ključno usklajevalno vlogo, in dejal, da so ZDA z enostranskim odstopom od sporazuma ohranile iransko jedrsko krizo.

Predstavnik Rusije je prav tako kot glavni problem izpostavil enostranski ukrep ZDA iz leta 2018 in zatrdil, da Iran sporazum še vedno spoštuje, njegov jedrski program pa ostaja pod nadzorom IAEA.

Iranski predstavnik je dejal, da zahodne države neuspešno valijo krivdo na njegovo državo in zanemarjajo vzrok krize, ki je enostranski umik ZDA od sporazuma.

Žbogar zaradi Irana zaskrbljen

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je izrazil zaskrbljenost zaradi iranske ustavitve izvajanja ukrepov za preglednost. Opozoril je tudi na ugotovitve zadnjega poročila IAEA, da Iran povečuje svoje zmogljivosti za plemenitenje urana. “Hkrati nimamo pojasnila, kako se lahko ta visoko oplemeniteni uran uporablja v civilne namene,” je dejal.

“Slovenija še vedno meni, da je sporazum morda najpomembnejši dosežek multilateralizma v zadnjem desetletju. Vendar je po umiku ZDA in potem, ko je Iran začel izvajati tako imenovane korektivne ukrepe, doživel nekaj hudih udarcev,” je dejal Žbogar in menil, da bo potrebna nova rešitev iranskega jedrskega vprašanja in to zelo kmalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!