ZDA in Savdska Arabija pozvale sprti strani v Sudanu k nadaljevanju pogajanj

Svet 04. Jun 202316:02 1 komentar
Sudan
Profimedia

ZDA in Savdska Arabija so danes pozvale sprti strani v Sudanu, naj se "dogovorita o novi prekinitvi ognja in se je potem tudi dosledno držita, da bi dosegli trajno prekinitev sovražnosti". V državi že osmi teden divjajo spopadi med sudansko vojsko in pripadniki paravojaških sil RSF.

Savdski in ameriški posredniki so danes pozvali sprti strani v Sudanu, naj se “dogovorita o novi prekinitvi ognja in se je potem tudi dosledno držita, da bi dosegli trajno prekinitev sovražnosti”.

Sudanska vojska je v sredo zaradi domnevnih kršitev nasprotne strani prekinila sodelovanje na pogovorih o prekinitvi ognja, zato so ZDA in Savdska Arabija začasno ustavile mirovna pogajanja. Washington je ob tem uvedel tudi sankcije proti sudanskim voditeljem, ki so odgovorni za kršitve dogovorov o premirju in nadaljevanje nasilja v tej državi.

Kot so danes navedli predstavniki Rijada, so odposlanci sudanske vojske in RSF kljub temu ostali v savdskem obalnem mestu Džeda.

Je RSF sestrelil vojaško letalo?

V spopadih med sudansko vojsko in pripadniki paravojaških sil RSF je od sredine aprila v Sudanu umrlo okoli 1800 ljudi. Več kot milijon jih je notranje razseljenih, še približno 425.000 pa jih je po navedbah nevladne organizacije ACLED pobegnilo v tujino.

Paravojaške Sile za hitro podporo (RSF) so danes sporočile, da so sestrelile bojno letalo sudanske vojske, potem ko je to “izvedlo drzen zračni napad na položaje naših sil” na severu Kartuma. Vir v sudanski vojski pa je za AFP dejal, da je omenjeno letalo strmoglavilo zaradi “tehnične okvare”.

Po navedbah lokalnih prebivalcev so se danes stopnjevali spopadi v več delih Kartuma.

Razmere v Sudanu bodo po pričakovanjih v ospredju pogovorov ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Savdski Arabiji čez dva dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje