Zdaj je jasno, kaj je na Murterju popikalo Slovence

Slovenija 14. Avg 202413:08 0 komentarjev
Kamp na Hrvaškem
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenske turiste so v minulih dneh na Murterju popikale živalce, kar je nekaterim povzročilo močnejše rdečkaste reakcije na koži. Piki so zelo srbeli in tudi boleli. Čeprav se je kot krivca sprva omenjalo peščeno muho, so to dokončno ovrgli. Pike je povzročila pršica. "Hrvaški kolegi so nam potrdili, da gre v 99 odstotkih za pršico," je za N1 pojasnil medicinski entomolog dr. Vladimir Ivović.

Prejšnji teden so slovenske turiste v enem od kampov na Murterju popikale “nenavadne žuželke”.

Poročali so o bolečih in srbečih pikih, nekateri so zaradi kožnih reakcij obiskali bolnišnico, kjer so jim predpisali antibiotike in antihistaminik, prav tako so jim priporočili kremo, ki je lajšala srbečico.

Čeprav zdravniki sprva niso vedeli, za katero žival gre, so nekateri omenjali peščeno muho. A so to teorijo ovrgli.

Pike je povzročila pršica. “Hrvaški kolegi so nam potrdili, da gre v 99 odstotkih za pršico,” je danes za N1 pojasnil medicinski entomolog s fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije s primorske univerze dr. Vladimir Ivović.

Gre za pršico iz družine Trombiculidae, ki povzroča trombidiozo. Bolezen, za katero so značilni srbenje in vnetne kožne spremembe, je posledica ugrizov drobnih ličink (larv) rastlinskih pršic, ki so velike le med 0,3 do 1 milimetra.

Otroci lahko dobijo vročino in jim otečejo bezgavke

Za trombidiozo je značilno intenzivno srbenje, pojavijo se rdečkasti madeži na koži, v redkih primerih lahko nastanejo bule. Spremembe se najpogosteje pojavijo na spodnjih udih in mestih, kjer se koža stika z elastiko, torej predel okrog pasu, nogavic oziroma nedrčka. V prvih dneh po ugrizu rdečkaste spremembe postanejo bolj izrazite in srbeče. Srbenje navadno traja teden dni, kožne spremembe pa od dveh dni pa tudi do nekaj tednov in nato spontano izzvenijo.

Otroci imajo lahko v intenzivnejših primerih povišano telesno temperaturo in povečane bezgavke. Zaradi intenzivnega praskanja so pogoste sekundarne bakterijske okužbe.
Pri dečkih se lahko pojavi t. i. poletni penilni sindrom z oteklino penisa, srbenjem in drugimi težavami, ki so posledica preobčutljivostnega odziva na pike ličink, piše v strokovnem članku Trombidioza – prikaz primera. Bolezen se pojavlja predvsem v poletnem času in zgodaj jeseni.

Kako se zdravi?

Najučinkovitejši način preprečevanja je uporaba repelentov, predvsem tistih, ki vsebujejo permetrin. Med gibanjem na prostem ga nanesemo na oblačila.

Zdravljenje je simptomatsko, usmerjeno v lajšanje srbenja, umirjanje vnetja in preprečevanje sekundarnih bakterijskih okužb. Srbenje lajšamo z nanosom krem, ki vsebujejo snovi, kot je antipruritik ali anestetik. Vnetje umirjajo z lokalnimi kortikosteroidi, pri intenzivnejšem srbenju pa zdravniki predpišejo antihistaminike. V redkih primerih so potrebni tudi antibiotiki.

Ličinke na človeku izločijo prebavne encime

Ličinke v velikem številu napadejo človeka, se pritrdijo na kožo in vanjo izločijo močne prebavne encime (citolitična slina) ter se nato hranijo s celičnimi odpadki in tkivno tekočino.

Pršica Trombicula autumnalis, ki je v Evropi najpogostejša.

Ugriz, ki je neboleč, sproži intenzivno vnetje kože.

Na koži se larve (ličinke) zadržijo le krajši čas, nato se po dnevu ali dneh pojavijo srbečica in prve kožne spremembe.

Odrasla pršica leže jajčeca v zemljo. Iz njih se razvije ličinka, ki na rastlinju čaka na ustreznega gostitelja – človeka ali druge živali. Hranjenje na gostitelju je ključno, da ličinka nato preide v odraslo pršico. Medtem se odrasle pršice zadržujejo na zemlji in hranijo z rastlinami, še piše v članku. Pršice iz rodu Trombiculidae so prisotne po vsem svetu. Obstajajo številne vrste – v Evropi je najpogostejša Trombicula autumnalis. So predvsem na travnatih površinah, v gozdovih, parkih, vrtovih in ob jezerih. Ker jim ugaja vlažno okolje, so ličinke najpogosteje na rastlinju 20–30 centimetrov nad zemljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!