Zdravniki sporočajo vladi: Po takšni spremembi se bo dostopnost poslabšala

Slovenija 14. Okt 202418:08 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: Tina Kosec/BOBO)

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v celoti nasprotujejo predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta predvideva ločitev javnega in zasebnega zdravstva. Zdravniki vladi predlagajo, da novelo umakne, saj se ne osredotoča na bolnike, pač pa zgolj omejuje svobodo dela in prosti čas zdravnikov.

V združenju, ki združuje tudi koncesionarje, od vlade pričakujejo, da o svojih odločitvah še enkrat dobro premisli, saj naš javni zdravstveni sistem novih poskusov “reševanja” ne bo zmogel. “Prepričani smo, da bi se po takšni spremembi zakonodaje dostopnost do zdravstvenih storitev poslabšala,” so zapisali.

Menijo, da je zakonodajalec v noveli zgrešil bistvo, saj bi morali biti osrednji deležniki zdravstvenega sistema bolniki. “Vsi prebivalci Slovenije prej ali slej potrebujemo zdravnika, in takrat nam ni pomembno, kje dobimo potrebno storitev oz. zdravstveno oskrbo. Še manj, kje in kako so zaposleni zdravniki, medicinske sestre, fizioterapevti ali kateri od drugih zdravstvenih sodelavcev, ki nam to oskrbo nudi,” so opisali.

Opozarjajo, da se s pomanjkanjem zdravnikov sooča celotna Evropa. “Tudi, če bi v Sloveniji vsi zdravniki in naši sodelavci delali in naredili vse, kar znamo in zmoremo, opravljenih storitev glede na naraščajoče potrebe prebivalstva še vedno ne bi bilo dovolj. Zakaj torej še dodatno omejevati dostopnost?” so zapisali.

Čakalnica
foto: Egon Parteli/N1

“Našega javnega zdravstva, z okorelim sistemom državnih zavodov, monopolnim zavodom za zdravstveno zavarovanje in dodatnimi omejitvami svobode, še nešteto novel slabe zakonodaje ne bo popravilo,” so kritični.

Menijo, da Slovenija potrebuje zdravstveni sistem, primerljiv zahodni Evropi, osnova za delujoče zdravstvo pa je po njihovih navedbah svobodna izbira bolnika, kje in kdo ga bo zdravil, ter svobodna izbira zdravnika, kje, koliko in pod kakšnimi pogoji bo opravljal svoje delo.

Po njihovih navedbah je treba ukiniti “dogovorno, plansko financiranje zdravstva, ki temelji na pavšalnih plačilih po programih, namesto na tem, kako varno in strokovno je bilo delo opravljeno,” in zagotoviti konkurenco ter s tem svobodno izbiro zdravstvenih zavarovanj.

Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti bi med drugim omejil delo pri zasebnih izvajalcih in vzpodbujal dodatno delo v zdravstvenem zavodu, kjer je zdravstveni delavec zaposlen. Predlog je v javni razpravi do 16. oktobra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje