Zdravniki stavkajo že pol leta

Slovenija 15. Jul 202407:35 2 komentarja
zdravniška stavka
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović/ BOBO)

Mineva pol leta od začetka doslej najdaljše stavke slovenskih zdravnikov, vladna in sindikalna stran pa v vsem tem času nista našli sprejemljive rešitve za sklenitev stavkovnega sporazuma in končanje stavke. Predstavniki Fidesa opozarjajo, da bodo edini poraženci te stavke javni zdravstveni sistem in pacienti.

Kako daleč ali blizu rešitve sta vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ni znano, saj vsebine pogajanj ne komentirata. Če dogovora med sindikatom in vlado ne bo, bodo edini poraženci javni zdravstveni sistem in pacienti, so za STA opozorili v zdravniškem sindikatu.

“Žal v iskrene namene vlade kljub prizadevanjem članov vladne pogajalske skupine vedno bolj dvomimo. Zdi se, da se moči bolj usmerjajo v javno diskreditacijo zdravniškega sindikata namesto v iskanje rešitev,” so poudarili v Fidesu. Dodali so, da jih omenjeno žalosti, saj da si slovensko javno zdravstvo tega ne zasluži.

Ob tem so spomnili, da je vlada z novelo zakona o zdravniški službi, za katero v zdravniškem sindikatu napovedujejo vložitev pobude za ustavno presojo, zelo omejila stavkovne aktivnosti. Novela po njihovih navedbah zdravnikom praktično popolnoma onemogoča stavko, saj morajo opravljati najrazličnejše zdravstvene storitve in administrativne naloge.

Po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel se bosta pogajalski skupini naslednjič sestali ta teden. “Zaenkrat obe strani pristopata zelo aktivno. Upam, da se bo tako nadaljevalo, dokler ne pridemo do rešitve,” je prejšnji teden poudarila za STA.

Na vprašanje, kako blizu ali daleč je dogovor, je odgovorila, da ne ve, saj tekom pogajanj odpirajo nove teme. Vseeno pa verjame, da bodo z rednimi srečanji ter odprtostjo in pripravljenostjo obeh strani našli rešitev.

Sindikat Fides je po enodnevni opozorilni stavki 15. januarja začel splošno stavko do preklica. V sindikatu so ob napovedi stavke decembra med drugim izrazili željo po sklenitvi dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij z dvigom plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje