Zdravstveni dom Ljubljana zapuščata dva pediatra: brez zdravnika 2.500 otrok

Slovenija 30. Avg 202410:31 > 13:00 12 komentarjev

S koncem meseca iz bežigrajskega zdravstvenega doma odhajata dva pediatra.

Iz šolske ambulante v bežigrajskem zdravstvenem domu odhajata dva od treh pediatrov. Zdravnica, ki ostaja v ambulanti, je tik pred upokojitvijo.

“Oba pediatra iz bežigrajske enote zdravstvenega doma odhajata z 31. avgustom, po naših informacijah se bosta zaposlila pri gospodarski družbi,” so za N1 povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL).

Na spletni strani zdravstvenega doma piše, da odhajata Tanja Javh in Niko Beseničar. Po podatkih ZZZS je bilo v začetku meseca v njunih ambulantah skupaj opredeljenih 3.182 pacientov. V ZD Bežigrad so razložili, da je med njimi 2.500 otrok in mladostnikov ter 600 odraslih. Naslednikov, ki bi sprejeli te paciente, ni.

V ZDL starše prosijo, naj otroke, ki so zaradi odhodov ostali brez pediatra, opredelijo pri novem pediatru izven enote Bežigrad oziroma njihovega zdravstvenega doma. Do takrat bodo za bolne otroke poskrbeli drugi pediatri v enoti Bežigrad glede na triažo medicinskih sester.

V zdravstvenem varstvu predšolskih otrok v ZDL ni prostih zdravnikov, v zdravstvenem varstvu šolskih otrok in mladine pa jih je bilo v prvem tednu avgusta prostih šest, izhaja iz nedavne objave na spletni strani ZDL.

ZD Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

Predstojnica enote ZD Bežigrad dr. Anja Zidanšek je na današnji izjavi za javnost poudarila, da aktivno iščejo nov kader, a da se zavedajo, da niso konkurenčni zasebnikom in gospodarskim družbam. “Pogoji dela so tam drugačni, lažje se da višje plačilo, lažji so delovni pogoji.” Z ljubljansko občino zdravnikom v ZDL lahko ponudijo kadrovsko štipendijo in službeno stanovanje z neprofitno najemnino, je dodala.

Da bi zagotovili potrebam, bi trenutno potrebovali tri dodatne pediatre. “Splošno pomanjkanje pediatrov v ZDL je posledica preteklih let, ko smo opredeljevali otroke iz sosednjih občin, kjer se je sprva pokazal manko,” je pojasnila in dodala, da odpovedi pediatrov ne bosta vplivali na sprejem novorojenčkov.

O odpovedi pediatrov v ZD Bežigrad je prvi poročal Dnevnik.

Prva dva odhoda letos, težava so upokojitve

“To sta prva odhoda pediatrov v ZDL letos. Ne gre za množično odhajanje, a situacija že tako ni rožnata,” pojasnjujejo v ZDL. Na pomanjkanje pediatrov opozarjajo že več let, dodatno ‘težavo ‘ za paciente predstavljajo upokojitve. “Ljubljanski pediatri odhajajo v pokoj, vsaka upokojitev je težava. Novih pediatrov namreč ni, saj se mladi raje odločajo za delo v klinikah, kjer ni dežurstev,” so dopoldne povedali v ZDL.

Obenem so pojasnili, da odpovedi ne bosta vplivali na izvajanje sistematskih pregledov, čeprav si pri preventivnih pregledih šolarjev že vrsto let pomagajo z upokojenimi in drugimi pediatri. Oba odhajajoča pediatra se namreč že lani nista strinjala s povečanim obsegom dela.

Da je pomanjkanje pediatrov širša težava, je na novinarski konferenci spomnila pediatrinja v enoti Moste-Polje Marija Burnik. Povedala je, da se je manko najprej čutil predvsem na obrobju države, kjer pediatrov nimajo, v mestih do nedavnega pomanjkanja pediatrov ni bilo mogoče čutiti, ker so odsotnosti in odhodi lažje nadomestljivi, je tudi razložila.

Vse večjo količino dela opažajo v pediatrični urgentni ambulanti, kjer prav tako primanjkuje delovne sile. “Starostna struktura pediatrov je taka, da jih dežura vse manj, tisti, ki dežuramo, pa smo posledično bolj obremenjeni.”

Do pediatra je težje priti tudi zaradi povečanih težav otrok in mladostnikov. V predšolski ambulanti je denimo več otrok z motnjami v razvoju, ki potrebujejo več obravnav, obravnave pa trajajo dlje časa. Pri šolskih otrocih se množijo kompleksnejše obravnave na področju duševnega zdravja, je spomnila Burnik.

Dodaten stres za pediatre in zdravnike so administrativni postopki, ki se množijo. Poleg tega zdravniki opravljajo tudi storitve, ki jih ZZZS ne ovrednoti, denimo pišejo poročila za sodišča, policijo, socialne zavode. “Včasih imam občutek, da se polovico delovnega časa ukvarjam z bolniki, polovico pa s papirji,” je dejala Burnik.

Aprila letos so pediatri in pediatrinje na skrb vzbujajoče razmere opozorili v odprtem pismu. Zapisali so, da je zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov pri pediatru še vedno opredeljenih 53.000 odraslih, na drugi strani pa brez pediatra ostaja 22.600 otrok in mladostnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje