Združenje fizioterapevtov Slovenije opozarja na pomanjkanje kadra

Slovenija 09. Sep 202414:49 1 komentar
Fizioterapevt
Foto: PROFIMEDIA

Združenje fizioterapevtov Slovenije (ZFS) in Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča (URI Soča) ob svetovnem dnevu fizioterapije opozarjata na porast števila ljudi z bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Za lajšanje bolečin sta ključna izobraževanje in usposobljenost strokovnega kadra, ki pa ga primanjkuje, so povedali na srečanju z novinarji.

Predsednica Sekcije fizioterapevtov za krepitev zdravja ZFS in sodelavka Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Andrea Backović Juričan je poudarila, da je bilo v Sloveniji leta 2022 na primarni in sekundarni ravni preko 151.000 diagnoz, povezanih z bolečino v spodnjem delu hrbta. Med temi so denimo bolečina v križu in išias, pa tudi bolečina v križu zaradi premika medvretenčne ploščice in drugo.

Po mnenju vodje fizioterapevtov v URI Soča Janeza Špoljarja bi lahko velik del dolgotrajnejših bolečin v hrbtu preprečili z ustreznim izobraževanjem javnosti o preventivni skrbi za zdravje hrbtenice. “Zaradi povečanega števila napotitev k fizioterapevtom nam pogosto zmanjka časa za izobraževanje javnosti,” je pri tem dejal Špoljar.

Vsak pacient z bolečino v hrbtu, pri katerem bi lahko v sedmih mesecih s fizioterapijo preprečili dolgotrajni bolniški stalež, ustvari prihranke v vrednosti terapij stotih drugih pacientov v enakem obdobju, je ocenil.

Predsednik ZFS Tine Kovačič je opozoril, da fizioterapevtske storitve pogosto izvajajo nekvalificirani kadri, strokovni nadzor nad delom fizioterapevtov pa je pomanjkljiv. Z ministrstvom za zdravje se zato v združenju dogovarjajo o podelitvi javnih pooblastil na področju fizioterapije. “Ta pooblastila nam bodo omogočila izdajo licenc, vodenje registra fizioterapevtov in izvajanje strokovnih nadzorov s svetovanjem,” je še dejal Kovačič.

Z uvedbo licenc bi si po besedah Kovačiča prizadevali za dvig kakovosti fizioterapevtskih storitev, zmanjšali tveganja za napačno postavitev fizioterapevtske diagnoze ter prispevali k boljši varnosti in učinkovitosti fizioterapije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje