Združenje občin Slovenije predlaga višje povprečnine

Slovenija 21. Avg 202413:50 3 komentarji
Pes je pojedel denar
Foto: PROFIMEDIA

V Združenju občin Slovenije opozarjajo na razkorak med dejanskimi stroški občin in dodeljeno povprečnino, ki je bil po njihovih navedbah lani največji v zadnjih desetih letih, in sicer skoraj 15 odstotkov. Predsedstvo združenja tako za prihodnje leto predlaga določitev povprečnine v višini 830,64 evra, za leto 2026 pa v višini 848,64 evra.

Sledeč dogovoru, ki so ga predstavniki vlade in združenj občin dosegli oktobra lani, je v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 povprečnina za letos in prihodnje leto določena v višini 725 evrov. Ob tem se občinam letos iz državnega proračuna zagotovi sredstva v višini 20 milijonov evrov, v letu 2025 pa 34 milijonov evrov, in sicer za kritje višjih stroškov dela.

Višino povprečnine – sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin na prebivalca – sicer združenja občin in finančno ministrstvo usklajujejo vsako jesen. Zakon namreč predvideva, da vlada in reprezentativna združenja občin sklenejo dogovor o višini povprečnine za naslednji dve proračunski leti pred predložitvijo predloga državnega proračuna v DZ. Če do dogovora ne pride, pa se v predlog državnega proračuna vključi višina povprečnine, ki jo predlaga vlada.

Kot so v Združenju občin Slovenije napovedali v današnjem sporočilu za javnost, bodo predlog, ki so ga člani predsedstva združenja oblikovali na svoji zadnji redni seji, najprej usklajevali z ostalima reprezentativnima združenjema, nato pa še z državo.

Občine predlagajo dodatno vključitev povečanih stroškov dela

Ob predlogu glede višine povprečnine združenje predlaga tudi, da ministrstvo preuči predlog, da se pri novih nalogah dodatno vključijo tudi povečani stroški dela v letu 2024 in v obeh prihodnjih letih, za kateri se izračunava povprečnina. Ob tem pričakujejo nadaljevanje izplačila investicijskega transfera v višini šestih odstotkov in dodatka za kritje stroškov plač v višini 34 milijonov evrov.

Predsedstvo združenja je na seji med drugim razpravljalo tudi o paketu zakonodaje s področja dela ministrstva za naravne vire in prostor ter o predlogih novel zakona o lokalnih volitvah in zakona o financiranju občin.

Prav tako so spregovorili o šolskih prevozih, za katere menijo, da bi jim morali organizirati v sistem enotnega javnega prevoza. Zaradi visokih cen in suma kartelnega dogovarjanja med posameznimi ponudniki s tega področja pa v združenju napovedujejo poziv pristojnemu ministrstvu.

Podali bodo tudi pobudo, da se v okviru državnega sveta in v sodelovanju z reprezentativnimi združenji oblikuje delovna skupina, katere cilj bo priprava osnutka predloga zakona, s katerim bi rešili problematiko odmerjanja občinskih cest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje