Že več kot 100 helikopterskih akcij v gorah: najbolj tragična zadnja dva tedna

Črna kronika 13. Avg 202415:34 2 komentarja
Policijski helikopter na reševanju v gorah (
Policijski helikopter na reševanju v gorah (Foto: POLICIJA)

Gorski reševalci in policisti so letos v gorah skupaj opravili že več kot 100 reševanj s helikopterji. Najbolj tragična sta bila po njihovih navedbah predvsem zadnja dva tedna, ko so v gorah umrli štirje ljudje. 

Letalska policijska enota je z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije za reševanje v gorah v tej poletni sezoni na pomoč v gore in na druge zahtevne terene s helikopterji poletela že v 103 primerih. Samo minuli vikend je bilo deset helikopterskih reševanj, še tri nesreče, v katerih je reševal policijski helikopter, so se zgodile v ponedeljek.

Konec tedna so reševali na Skuti, grebenu Košute v Karavankah, na Dobrči, v Podbrdu, Trenti, na poti čez Plemenice, Veliki Babi, Mali Mojstrovki in Kamniškem sedlu, v ponedeljek pa še na Planiki, Kredarici in poti čez Žmavčarje nad Kamniško Bistrico. Obravnavali so dva smrtna primera, dva pohodnika sta se huje poškodovala, še pet je bilo lažje poškodovanih, v dveh primerih sta bila razlog za reševanje bolezen in slabost, v enem pa nezmožnost nadaljevanja poti, so zapisali na policiji.

Najbolj tragična sta bila po njihovih navedbah predvsem zadnja dva tedna, ko so v gorah umrli štirje ljudje. Smrtne nesreče so se zgodile v Loški steni, kjer je iz alpinistične smeri padel alpinist, nato pa še na Ratitovcu, poti čez Plemenice in neoznačeni poti čez Žmavčarje. Tudi v primeru teh treh nesreč je šlo za padce.

Z gora so prepeljali 150 ljudi in psa zaradi ugriza kače. Dve reševanji sta trajali dva dneva, zadnja zelo zahtevna iskalna akcija gorskih reševalcev in policije na območju Kamniško-Savinskih Alp pa celo več dni. Udeleženci iskanja so opravili izjemno zahtevno delo in pregledali veliko območje. Moškega pa so našli kamniški gorski reševalci, so še navedli.

Policijski helikopter na reševanju v gorah ( Policijski helikopter na reševanju v gorah (
Policijski helikopter na reševanju v gorah (Foto: POLICIJA)
Policijski helikopter na reševanju v gorah ( Policijski helikopter na reševanju v gorah (
Policijski helikopter na reševanju v gorah (Foto: POLICIJA)
Policijski helikopter na reševanju v gorah ( Policijski helikopter na reševanju v gorah (
Policijski helikopter na reševanju v gorah (Foto: POLICIJA)

Letošnja poletna sezona se je začela 1. junija. Kot ugotavljajo na policiji, se je največ nesreč zgodilo zaradi padcev in zdrsov, sledijo pa reševanja zaradi bolezni, slabosti in onemoglosti, nepoznavanja terena, odlomov in kotaljenja skal ter reševanja zaplezanih in prestrašenih pohodnikov.

Pozor: na turo se dobro pripravite

Ker je še daleč do konca pohodniške sezone, znova pozivajo k dobri pripravi na turo, opremljenosti, previdnosti, veliki odgovornosti ter zmernim in varnim odločitvam.

“Gore naj ne bodo poligon za preizkušanje psihofizičnih zmogljivosti. To je unikaten prostor, ki ima svoje zakonitosti in vrednote. Ljudje smo tisti, ki se jim moramo podrediti, jih ceniti in se varovati. Pomembno je, da se zavedamo svojih zmožnosti in omejitev ter se temu ustrezno prilagodimo. Slovenske gore so krušljive, zahtevne in ponekod nepredvidljive,” so opozorili na policiji.

Svetujejo, da se v gore odpravimo vsaj v dvoje, dobro opremljeni in psihofizično pripravljeni, s polnim mobilnim telefonom in vključenimi lokacijskimi storitvami ter da domače ali prijatelje seznanimo, kam točno gremo in koliko časa nas ne bo. Prav tako svetujejo izbiro označenih poti, na katerih se počutimo varno in ki smo jih zmožni opraviti. Po vzponu bo namreč ob določeni stopnji utrujenosti potreben še sestop v dolino. Možne so nenadne spremembe vremena, dodatna obremenitev v tem trenutku pa je tudi huda vročina, so še opozorili vse, ki se odpravljajo v gore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje