Zelena luč Bruslja: slovenski ribiči bodo lahko dobili državno pomoč

Slovenija 24. Sep 202418:08 0 komentarjev
arbitraža
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Slovenska shema pomoči za izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova je združljiva z notranjim trgom, je odločila Evropska komisija. Upravičenci morajo do konca meseca na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložiti vlogo za pomoč. Ta mora biti izpolnjena za posamezno ribiško plovilo za preteklo koledarsko leto.

Shema ureja nadomestilo za izpad dohodka za imetnike dovoljenja za gospodarski ribolov pod pogoji julija sprejete novele zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med slovensko in hrvaško vlado, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva.

Med drugim je pogoj za dodelitev nadomestila tudi, da je bilo za ribiško plovilo, navedeno v dovoljenju za gospodarski ribolov, v koledarskem letu, za katero se vlaga vloga za nadomestilo, oddanih najmanj 20 ladijskih dnevnikov, in da je bilo z njim ulovljenih najmanj 500 kilogramov rib.

Upravičenci, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova, lahko vloge na sektor za ribištvo na kmetijskem ministrstvu pošljejo oz. oddajo v vložišče do 30. septembra.

V postopku sprejemanja novele, ki med drugim določa, da bo država še naprej nudila pravno in finančno pomoč slovenskim ribičem, so bili kritični v opozicijski stranki SDS. Ta je vladi očitala, da s spodnjo mejo 500 kilogramov letnega ulova ribiče deli na prvo- in drugorazredne, medtem ko so v največji koalicijski stranki Svoboda poudarili, da gre za razlikovanje ribičev, ki se z ribolovom preživljajo, in ljubiteljskih ribičev z registrirano gospodarsko dejavnostjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!