ZN: Kar 96 odstotkov prebivalcev Gaze se sooča s hudo lakoto

Slovenija 02. Jul 202422:03 0 komentarjev
lakota v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Kar 96 odstotkov prebivalcev Gaze se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu povedal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Pred njim je višja koordinatorka za humanitarno pomoč in obnovo Gaze Sigrid Kaag izrazila zaskrbljenost zaradi izraelskega ukaza za evakuacijo Han Junisa. "Palestinski civilisti v Gazi so se znašli v breznu trpljenja. Njihovi domovi so uničeni, njihova življenja so se spremenila. Vojna ni povzročila le najhujše humanitarne krize, sprožila je tudi vrtinec človeške bede," je med drugim dejala Kaag.

Izrael je ukazal evakuacijo drugega največjega mesta v Gazi zaradi priprav na novo ofenzivo. Ukaz zajema območje, kjer trenutno biva okrog 250.000 ljudi – v času, ko je v palestinski enklavi po besedah Sigrid Kaag razseljenih že skupaj 1,9 milijona ljudi.

#related-news_0

“Palestinski civilisti v Gazi so se znašli v breznu trpljenja. Njihovi domovi so uničeni, njihova življenja so se spremenila. Vojna ni povzročila le najhujše humanitarne krize, sprožila je tudi vrtinec človeške bede,” je dodala Kaag in pozvala k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo humanitarne pomoči.

“Kljub štirim resolucijam, odredbi Meddržavnega sodišča in zagotovilom, ki jih prejemamo, se stanje ne izboljšuje. Potrebe se povečujejo, humanitarno operativno okolje pa se sesuva. Bolezni se širijo. Javni red se je porušil. Kriminalne tolpe prevzemajo oblast. Družbeno tkivo razpada,” pa je dejal Samuel Žbogar.

lakota v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Kritiziral je palestinsko gibanje Hamas, ki da žrtvuje civiliste, in Izrael, ki po njegovem ne izpolnjuje svojih dolžnosti okupacijske sile. “Ne razumemo, zakaj Izrael ne spoštuje ženevskih konvencij, resolucij Varnostnega sveta in odredbe Meddržavnega sodišča. Poudarjamo, da je uporaba lakote kot metode vojskovanja po mednarodnem pravu prepovedana in lahko pomeni vojni zločin,” je Žbogar še povedal na zasedanju, ki ga je kot predsedujoča Varnostnemu svetu v juliju sklicala Rusija.

Prekinitev spopadov začetek konca trpljenja civilistov

Obsodil je napade na humanitarne delavce, objekte ZN in drugih mednarodnih organizacij, pozval k takojšnji izpustitvi vseh talcev, oživitvi gospodarstva Gaze in pohvalil delo koordinatorke Sigrid Kaag. Dodal je še, da je najpomembneje doseči prekinitev spopadov, kar bo pomenilo začetek konca trpljenja civilistov v Gazi.

#related-news_1

Podobno so na današnjem zasedanju, ki se je sicer končalo brez sprejetih ukrepov, poudarjali tudi predstavniki drugih članic Varnostnega sveta ZN.

Vojna v Gazi se je začela po napadu pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo 1195 ljudi. Ofenziva, ki jo je v odgovor sprožil Izrael, je po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi zahtevala že skoraj 38.000 življenj.

#related-news_2

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!