Znana voditeljica prejela pismo članice sveta: “Takšno ravnanje je nezaslišano”

Slovenija 03. Jun 202418:51 16 komentarjev
Rosvita Pesek
Rosvita Pesek (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Članica Sveta RTVS je znani voditeljici Televizije Slovenija Rosviti Pesek v pismu, ki ga je naslovila tudi na odgovorno urednico informativnega programa Polono Fijavž in na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev, očitala neprofesionalnost in kršenje poklicnih standardov. Voditeljica pismo razume kot "nedopusten pritisk". Članica sveta je že naročila pravno mnenje.

Barbara Brezavšček Stegeman, predstavnica zaposlenih v Svetu Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je po intervjuju z ministrico za kulturo Asto Vrečko v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija voditeljici Rosviti Pesek očitala neprofesionalnost, kršenje novinarske etike in poklicnih standardov.

Po njenih navedbah naj bi bil sporen način zastavljenega vprašanja o tem, ali prihaja do konflikta pri imenovanju članov Uprave RTVS s strani sveta. Voditeljica je namreč dejala, da so v upravi ljudje, ki dobro poznajo delovanje javnega zavoda, v svetu pa tudi takšni, ki pridejo “za nekaj ur na mesec na sejo in želijo vedeti, kdo je pravi za vodenje in kdo ni”.

Pesek: Nedopusten pritisk

“Vsebinsko za svoje vodenje pogovorov v Odmevih odgovarjam izključno Varuhu pravic gledalcev in poslušalcev, nadrejenemu odgovornemu uredniku informativnega programa, uredniku dnevnoinformativnega programa in uredniku oddaje Odmevi. Vam kot članici Sveta RTVS pa zakonodaja jasno prepoveduje kakršnokoli izrekanje o programu oziroma oddajah,” je v odgovoru na pismo zapisala Pesek. Zapis, ki ga je delila tudi na družbenem omrežju X, voditeljica razume kot “nedopusten pritisk” na njeno delo.

Za voditeljico stoji uredništvo na čelu z odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija Polono Fijavž. V kratkem odgovoru je za N1 zapisala, da zadeve rešujejo znotraj hiše, da pa želi kot odgovorna urednica “zaščititi sodelavce pred nedopustnimi pritiski”.

Prav zaradi omenjenega pisma je članica Sveta RTVS Ilinka Todorovski na današnjo izredno sejo sveta, na kateri so razrešili dozdajšnjega predsednika Uprave RTVS Zvezdana Martića in imenovali v. d. predsednice uprave Natalijo Gorščak, zahtevala uvrstitev še dodatne, 4. točke o domnevnih pritiskih ene od svetnic na avtonomijo novinarjev Televizije Slovenija. “Menimo, da je takšno ravnanje nezaslišano,” je v imenu še treh članov sveta dejala Todorovski, ki je dodala: “Duh je ušel iz steklenice. In ta duh ima tudi ime – reče se mu pritisk.”

Meni, da so novinarji RTVS podobne pritiske doživljali pod preteklimi, takrat še Programskimi sveti RTVS, ko da so svetniki s pozicije moči sugerirali, kaj novinarji smejo in česa ne smejo početi. “Sama se tega zelo dobro spomnim in menim, da je treba to ustaviti tam, kjer se je začelo. Začelo pa se je tukaj,” je dejala.

Ilinka Todorovski
Ilinka Todorovski (Foto: Bor Slana/BOBO)

Todorovski je predlagala, naj svet pozove varuhinjo gledalcev in poslušalcev, naj opravi obravnavo in jih o izsledkih obvesti na naslednji seji. “Če bo ona rekla, da to ni poseg v avtonomijo, potem bom jaz tiho in ne bom nikoli več na to temo rekla ničesar,” je dejala Todorovski. A svet njenemu predlogu ni ugodil, zato niso oblikovali niti sklepa, o katerem bi glasovali.

Brezavšček Stegeman je v odzivu na seji dejala, da jo veseli, da so točko uvrstili na dnevni red. “Mislim, da novinarska avtonomija ne more biti izgovor za diskreditacije in neresnice. Varuhinja je dobila pismo in tudi jaz upam, da bo odgovorila,” je dejala. Pozneje je dodala, da zaradi upoštevanja pravice do novinarske avtonomije ni pripravljena sprejeti teptanja pravice do dobrega imena. Dodala je, da je že naročila pravno mnenje, ki ga bo posredovala tudi predsedniku Sveta RTVS Goranu Forbiciju.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje