Znano je, kdaj bodo zaslišanja komisarskih kandidatov

Slovenija 02. Okt 202417:45 > 19:06 0 komentarjev
Marta Kos
Marta Kos (Foto: Saša Despot/BOBO)

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje, med njimi slovenske kandidatke Marte Kos, pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta bodo potekala od 4. do 12. novembra.

“Z mandatom, ki so nam ga dali evropski državljani, bomo evropski poslanci spraševali, ocenili, preučili in glasovali. To je evropska demokracija,” je ob naznanitvi časovnice zaslišanj na družbenem omrežju X zapisala predsednica parlamenta Roberta Metsola.

“Demokracija ne bo ubirala bližnjic. Z novim zakonodajnim obdobjem prihajajo nova pričakovanja. In tako je tudi prav, državljani pričakujejo rešitve za svoje težave. Evropski parlament bo še naprej igral svojo vlogo pri izpolnjevanju nalog Evropske unije,” je parlament izjavo predsednice navedel v sporočilu za javnost.

Konferenca predsednikov parlamenta, v kateri so poleg Metsole še vodje političnih skupin, je izbirala med dvema časovnicama komisarskih zaslišanj, ki so ju v torek predlagali predsedniki parlamentarnih odborov. V skladu z eno od njiju bi se zaslišanja začela 14. oktobra, v skladu z drugo – ki so jo torej tudi izbrali – pa 4. novembra.

Konferenca predsednikov parlamenta je obenem potrdila tudi razdelitev zaslišanj med posamezne odbore. Nekatere kandidate bo zaslišal zgolj en odbor, druge pa tudi po trije ali štirje. Še več jih bo sodelovalo zgolj kot povabljeni odbori.

Slovensko kandidatko za evropsko komisarko za širitev Marto Kos bo kot pristojni zaslišal parlamentarni odbor za zunanje zadeve (Afet). Kot povabljeni pa bodo na zaslišanju sodelovali še odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), odbor za ustavne zadeve (Afco) in pododbor Afeta, pristojen za človekove pravice (Droi).

O razporeditvi zaslišanj komisarskih kandidatov po dnevih bo konferenca predsednikov parlamenta predvidoma odločala sredi prihodnjega tedna.

Še pred začetkom bo moral sicer parlamentarni odbor za pravne zadeve (Juri) pregledati izjave komisarskih kandidatov o interesih. Na prvi seji naj bi se sestal že v četrtek, časa pa ima do sredine oktobra.

Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Za uspešno opravljeno zaslišanje bodo morali kandidata oziroma kandidatko podpreti koordinatorji političnih skupin, ki imajo v pristojnem odboru oziroma odborih skupaj najmanj dve tretjini članov. Če kandidat ne bo zbral zadostne podpore, mu bodo lahko poslali dodatna vprašanja ali pa ga pozvali na dodatno zaslišanje. Če tudi nato ne bo zbral dvotretjinske podpore, bodo o njem glasovali vsi člani odbora oziroma odborov, ki so ga zaslišali. Za potrditev bo v tem primeru potreboval navadno večino.

Na koncu bodo morali celotno komisijo pod vodstvom Ursule von der Leyen evroposlanci potrditi še na plenarnem zasedanju, kar je mogoče pričakovati zadnji teden novembra. Če pri zaslišanjih ne bo večjih zapletov, bo nova Evropska komisija mandat nastopila 1. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!