Znano je, kdo bo v poslanskih klopeh nadomestil Grimsa in Tonina

Slovenija 23. Jul 202413:53 0 komentarjev
Matej Tonin in Branko Grims
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Namesto Branka Grimsa (SDS) in Mateja Tonina (NSi), ki sta bila junija izvoljena v Evropski parlament, bosta funkcijo poslancev državnega zbora opravljala Andrej Poglajen in Franc Francisco Estanislao Medic, so sporočili z Državne volilne komisije.

Državna volilna komisija (DVK) je 8. julija prejela obvestilo državnega zbora o potrditvi izvolitve poslank in poslancev v Evropski parlament in o prenehanju mandata poslancema Branku Grimsu in Mateju Toninu. Funkcija poslanca v Evropskem parlamentu namreč ni združljiva s funkcijo poslanca državnega zbora.

V skladu s 17. členom Zakona o volitvah v državni zbor postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Kot je ugotovila DVK, bi v primeru, da v 1. volilni enoti Kranj z liste SDS ne bi bil izvoljen Grims, bil izvoljen Andrej Poglajen. Ta je v volilnem okraju Idrija prejel 2.270 oziroma 23,21 odstotka glasov. Z liste kandidatov stranke Nova Slovenije pa bi bil v 1. volilni enoti, če ne bi bil izvoljen Tonin, izvoljen Franc Francisco Estanislao Medic. Ta je v volilnem okraju Idrija prejel 848 oziroma 8,67 odstotka glasov.

DVK je 10. julija Andreja Poglajena in Franca Medica pisno obvestila o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe državnega zbora. Oba sta DVK sporočila, da mandat sprejemata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!