Znate pravilno zaustaviti krvavenje iz nosu? Mnogi ga ne.

Magazin 10. Maj 202316:55 0 komentarjev
krvavitev iz nosu
Glave pri krvavitvi iz nosu ni dobro nagniti nazaj/PROFIMEDIA

Ko zakrvavimo iz nosu, največkrat glavo nagnemo nazaj. Tako so nas učili. Vendar to ni prav.

Skoraj zagotovo ste se, vsaj kot otroci, srečali s krvavečim nosom. In skoraj zagotovo so vam starši, učitelji ali kdo drug svetovali, da nagnite glavo nazaj, zatisnete nosnici in tako ustavite krvavitev. Seveda so vam želeli pomagati, vendar vam v resnici niso najbolj. Krvavenje v nosu se namreč, ko glavo nagnemo nazaj, preusmeri v grlo.

To pa je lahko nevarno, saj kri pri tem lahko steče tudi v sapnik in povzroči dušenje, še posebej, ker medtem večinoma dihamo skozi usta. Zato je veliko bolje, če glavo nagnemo naprej in zatisnemo nosnici s prsti. Krvavenje se bo v kratkem času zaustavilo – seveda če nimate problemov s strjevanjem krvi – medtem pa dihajte skozi usta.

Ko krvavenje preneha, nos previdno očistite z izpihovanjem ali z vodo – boljša je mrzla, ker skrči žile. Če pa je krvavenje iz nosu močno ali če noče prenehati, pa le obiščite zdravniško pomoč. Nikar pa ne poskušajte krvavitve zaustaviti tako, da si v nos tlačite gazo, papir ali karkoli drugega. To naj stori, če je treba, za to usposobljen zdravstveni delavec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!