Znova odzvanja šolski zvonec: v učilnice se vračajo učenci in dijaki

Slovenija 02. Sep 202406:41 > 10:17 0 komentarjev
osnovnošolci
Foto: BOBO

Po poletnih počitnicah se danes v učilnice vrača okoli 276.700 osnovnošolcev in srednješolcev. Prvikrat bo šolski prag prestopilo 20.173 prvošolcev. Začetek novega šolskega leta bodo spremljali različni dogodki, med drugim o pomenu prometne vzgoje otrok.

Poletnih počitnic je konec in za okoli 276.700 šolarjev se je danes začelo novo šolsko leto. Med njimi je v šolske klopi sedlo okoli 84.000 dijakov in skoraj 192.774 učencev. Šolski prag je letos prvič prestopilo tudi 20.173 prvošolcev, ki so bili deležni posebnih sprejemov.

Na prvi šolski dan je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pozdravil prvošolce Osnovne šole Josipa Plemlja na Bledu. Felda je pred začetkom šolskega leta vsem zaželel veliko uspeha. Izrazil je željo, da vsak po svojih močeh doprinese k soustvarjanju varnega in spodbudnega učnega okolja, da bo šola prostor, ki s posredovanim znanjem odpira vrata v svet sanj in želja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala bolnišnično šolo ljubljanske pediatrične klinike. Predsednica je v poslanici ob prvem šolskem dnevu šolarje in dijake spomnila, da šola poleg učenja predstavlja tudi priložnost za razvoj socialnih veščin in učenje o tem, kaj pomeni biti dober človek, nekdo, ki sprejema in ceni drugačnost, ki se zaveda skupnosti, ne le svojih potreb. “Na šolskih hodnikih se ponuja priložnost, da se naučite sprejemati in ceniti drugačnost. Da vaše misli niso usmerjene samo na vas in vaše potrebe, temveč da začutite, kaj pomeni biti del širše skupnosti,” je izpostavila.

Šolarji
Foto: BOBO

Tudi vsem, ki so vpeti v pedagoško delo, Pirc Musar želi, da bi skozi celotno šolsko leto čutili vznemirjenje, saj da novo šolsko leto prinaša priložnost, da prek podajanja znanja otrokom spreminjajo življenja na bolje, jih opremljajo z znanjem in z vrednotami. “Opravljate izjemno pomembno poslanstvo. Poslanstvo, ki na čisto vsakem otroku pusti pečat. Otrokom sem zaželela, da bi v šoli razvijali tudi socialne veščine, vas pa prosim, da jim to omogočite in jih pri tem spodbujate,” je zapisala predsednica republike.

S poslanico je srečo v novem šolskem letu vsem osnovnošolcem, dijakom, staršem in učiteljem zaželela tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. “Verjamem, da vam šolsko leto, ki se danes začenja, prinaša priložnost, da nekateri odkrijete, drugi pa nadaljujete z razvijanjem znanj in veščin na tistih področjih, ki vas najbolj pritegnejo. Ob tem pa ne gre pozabiti, da so pomembna tudi druga področja, saj vam bodo dala prepotrebno širino, ki vam bo krasila pot skozi vaša dragocena življenja,” je zapisala.

Učiteljem je Klakočar Zupančič v letošnjem šolskem letu zaželela obilico kreativnosti in dobrih idej, s katerimi bodo svoja bogata znanja in veščine predajali novim generacijam zvedavih učencev. “Želim vam tudi obilico radovednih učencev, ki vam bodo zastavljali vsa mogoča in nemogoča vprašanja. Opravljate plemenito poslanstvo,” je zatrdila. Starše je medtem pozvala, da otrokom dovolijo razvijati njim lastne potenciale in jih pri tem spodbujajo. “Živimo v zapletenem svetu. Generacije, ki prihajajo za nami, se bodo soočale z zahtevnimi izzivi, ki jih generacije pred njimi niso bile sposobne rešiti,” je prepričana.

Šolarje je obiskal tudi premier Robert Golob, ki je skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak pozdravil učence OŠ v Črni.

Ursula von der Leyen v Črni na Koroškem
Foto: Borut Živulović/BOBO

Z novim šolskim letom se v osnovnem in srednjem šolstvu obeta vrsta novosti. Med drugim se uvaja postopoma prenovljeni koncept razširjenega programa, za tretješolce bo obvezno nacionalno preverjanje znanja, ki je bilo doslej obvezno v 6. in 9. razredu, prvošolci pa se bodo učili prvega tujega jezika.

V srednji šoli se izboljšujejo pravice do opravljanja mature v dveh delih in dveh zaporednih rokih za športnike. Uvaja se tudi tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenščina ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji oz. so se vanj prvič vključili v 9. razred osnovne šole.

Prvi dan šole je vedno znova priložnost, da se vozniki, otroci in starši spomnijo na pomembnost varnega in odgovornega obnašanja na cesti, ki otrokom omogoča varno pot v šolo. V tem smislu poteka tudi nacionalna preventivna akcija Varno v šolo z geslom Srce prometne varnosti smo vsi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!