Del Slovenije zajela nevihtna linija: nalivi se bodo še nekaj ur obnavljali

Slovenija 27. Sep 202409:11 > 11:55 0 komentarjev
dež, padavine
Foto: Bor Slana/BOBO

Na severozahodu je nastala nevihtna linija, ki se iznad Italije širi proti Breginjskemu kotu in Bovški kotlini. Nalivi se bodo na tem območju še nekaj ur obnavljali, opozarjajo na agenciji za okolje.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je na severozahodu nastala nevihtna linija, ki se iznad Italije širi proti Breginjskemu kotu in Bovški kotlini.

Na meteorološki postaji Breginj je med 10.50 in 11.00 padlo 21,7 mm padavin. Nalivi se bodo na tem območju še nekaj ur obnavljali. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, še opozarjajo na Arsu.

Danes zjutraj smo se sicer zbudili v zelo toplo jutro, saj temperatura ponekod ponoči ni padla pod 20 stopinj Celzija.

Najvišjo minimalno temperaturo so izmerili na postaji letališča Portorož, kjer se temperatura ni spustila pod 22,9 °C. Drugod v osrednji in južni Sloveniji je bilo večinoma okoli 19 °C. V severni in vzhodni Sloveniji, kjer je vpliv jugozahodnega vetra manjši, pa se jutranje temperature gibajo okoli 15 °C, so še zapisali na Arsu.

Reke na severu države naraščajo

Reke v zgornjem Posočju in na Bohinjskem so ponoči močno narasle in še vedno naraščajo. Tolminka, Učja in Soča v zgornjem in srednjem toku se razlivajo. Velike pretoke imajo tudi Sava na Gorenjskem s posameznimi pritoki, Soča vzdolž celotnega toka in posamezne reke na Idrijskem, Savinjskem in v Podravju.

Naraščajo tudi druge reke v severni polovici Slovenije z izjemo Pomurja. Medtem Kolpa v zgornjem toku in Vipava v spodnjem toku upadata, drugod v južni polovici države pa so pretoki rek ustaljeni.

Reke na severozahodu države bodo danes še naraščale, zviševal se bo tudi vodostaj Bohinjskega jezera. Prav tako se bodo danes še nadaljevala razlivanja rek v zgornjem Posočju. Razlivati se bodo začele tudi reke na Bohinjskem, Sava Bohinjka lahko na izpostavljenih območjih poplavi. Popoldne bodo reke v povirju Soče začele upadati, Sava Bohinjka, Sava in Savinja pa bodo še počasi naraščale.

V soboto dopoldne bo večina rek po državi upadala, zmerno pa bosta naraščali Mura in Drava. Popoldne in zvečer bodo znova narasle reke v večjem delu države. Ob močnejših krajevnih nalivih lahko zlasti v zahodni in jugozahodni Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki.

Ob večerni plimi bo gladina morja danes dodatno povišana.

Temperatura večine rek je med 10 in 17 stopinj Celzija, morje pa ima 21 stopinj Celzija, so še navedli na agenciji.

Kakšno bo vreme od 30. septembra do 5. oktobra

V ponedeljek bo delno jasno, nekaj megle bo ponekod možne po nižinah. Sveže bo. Najnižje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah in mraziščih Notranjske pa lahko padejo tudi pod ledišče. V torek se bo pooblačilo, predvsem na Primorskem bo popoldne že možen rahel dež. V sredo in četrtek se možnost za padavine poveča tudi drugod po Sloveniji. V petek in soboto bo nato najverjetneje suho. Najvišje temperature bodo po nižinah vse dni med 15 in 20 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!