Zunanje ministrstvo: Poročilo izkazuje napredek Slovenije na vseh področjih

Slovenija 24. Jul 202419:35 1 komentar
Evropska unija
Evropska unija (Foto: PROFIMEDIA)

Letno poročilo Evropske komisije o vladavini prava za leto 2024, ki ga je Komisija objavila danes, izkazuje napredek Slovenije na praktično vseh področjih, tudi pri uresničevanju lanskih priporočil, so v odzivu poudarili na zunanjem ministrstvu. Izpostavili so še, da Slovenija ostaja zavezana krepitvi vladavine prava, kar so poudarili tudi na ministrstvu za pravosodje.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) med ugotovitvami komisije izpostavlja, da je Slovenija sprejela pomembne nadaljnje ukrepe za zaščito neodvisnosti sodnikov in avtonomije tožilcev v parlamentarnih preiskavah. Napredek zaznava tudi glede ostalih priporočil: ukrepov za zvišanje prejemkov sodnikov in državnih tožilcev, nadaljnjih korakov glede strategije in akcijskega načrta za boj proti korupciji ter dodatnih ukrepov za zaščito novinarjev. Pričakuje, da bo spremenjena zakonodaja o financiranju političnih strank in kampanj omogočila boljši nadzor.

Ministrstvo za pravosodje v odzivu poudarja, da intenzivno nadaljuje prenovo sodniške zakonodaje v zvezi s priporočilom glede zaščitnih ukrepov za neodvisnost sodstva ob upoštevanju evropskih standardov.

Glede priporočila komisije, naj Slovenija dokonča ukrepe za zvišanje plač sodnikov in državnih tožilcev, so na pravosodnem ministrstvu spomnili, da se bo septembra letos izvršila dopolnilna odločba ustavnega sodišča, in sicer tako, da se bo za sodnike plača izplačala neposredno po tej odločbi, ter izvedel poračun že izplačanih plač od 3. januarja letos.

Pri njeni realizaciji bo upoštevana tudi zakonska ureditev, ki velja za državne tožilce, imenovane po zakonu o državnem tožilstvu, in državno odvetniške funkcionarje, ki so bili imenovani na podlagi zakona o državnem pravobranilstvu. To pomeni, da se bodo plače za mesec avgust 2024 izračunale po novi plačni lestvici tako sodnikom rednih sodišč kot tudi državnim tožilcem in državnim odvetniškim funkcionarjem, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Na Sodnem svetu so sicer prejšnji teden za STA poudarili, da dopolnilna odločba ustavnega sodišča le delno odpravlja ugotovljeno neustavnost sodniških plač, in sicer le z vidika zaostanka usklajevanja z inflacijo. Dodali so, da način izvršitve odločbe ne pomeni sistemskega povišanja sodniških plač, temveč gre zgolj za odpravo padca njihove realne vrednosti.

Mladika
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

Izboljšala se je neodvisnost javnih medijev

MZEZ omenja tudi ugotovitev Bruslja, da se je na področju svobode in pluralnosti medijev v Sloveniji izboljšala neodvisnost javnih medijev, prav tako so pripravljeni ukrepi za preglednejše državno oglaševanje ter boljši dostop novinarjev do informacij. Evropska komisija opaža tudi izboljšan položaj civilne družbe.

Komisija opozarja na nekoliko povečane sodne zaostanke in trajanje sojenj v primerih pranja denarja in korupcije. Odprti ostajajo nekateri izzivi za širitev pristojnosti medijskega regulatorja, ki se nanašajo na razpoložljive vire in tveganja za politične vplive. Pri javnih medijih Evropska komisija ocenjuje, da se je treba ob novem modelu upravljanja, ki je sicer izboljšal njihovo neodvisnost, odzvati na vse slabše finančno stanje javnih medijev in zato spremeniti model financiranja.

Novost letošnjega poročila je vključitev naprednejših držav kandidatk – Albanije, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije – v pregled stanja vladavine prava na ravni EU, kar Slovenija podpira, so še sporočili z MZEZ.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je še poudarilo, da bo uskladilo odziv vlade na ugotovitve Evropske komisije in predloge ukrepov za uresničevanje priporočil ter ustrezno časovnico za njihovo izvedbo. “Spoštovanje vladavine prava še naprej ostaja trdno zasidrano med prioritetami vlade,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje