ZD Šentjur: Vsem cepljenim s fiziološko raztopino smo se opravičili

Koronavirus 18. Jan 202208:38 > 20:11 1 komentar
ZD Šentjur
Google maps

Župan občine Šentjur Marko Diaci je za N1 povedal, da ga je direktorica zdravstvenega doma obvestila, da so 36 ljudem vbrizgali le fiziološko raztopino, ne pa tudi cepiva proti covidu-19. Poslal jim je še prošnjo za uradni odgovor, za napako pa pravi, da se je verjetno zgodila zaradi preobilice dela in izgorelosti osebja. V zdravstvenem domu so na spletni strani objavili še dodatna pojasnila o dogajanju v petek.

Poročali smo, da so v ZD Šentjur 36 ljudem, ki so v petek tja prišli na cepljenje proti covidu-19, vbrizgali fiziološko raztopino namesto cepiva. Kot je že včeraj pojasnila direktorica zdravstvenega doma Melita Tasić Ilić, je bila injekcija napolnjena s fiziološko raztopino, cepivo pa še ni bilo dodano.

Za N1 je župan občine Šentjur Marko Diaci povedal, da ga je direktorica zdravstvenega doma v ponedeljek obvestila o napaki. Danes je Diaci poslal tudi prošnjo za uradni odgovor. “Verjetno se je napaka zgodila, ker je preveč navala, preveč dela, verjetno je tudi posledica izgorelosti osebja. Ni pa najboljše, da se je zgodila, to lahko rečem,” je še dodal župan Diaci.

Pri 30 osebah napako popravili že isti dan

Na spletni strani zdravstvenega doma so danes objavili tudi uradno obvestilo o dogodku, ki se je sicer zgodil v okviru akcije Dnevi cepljenja.

Kot so zapisali v ZD Šentjur, so med 8. in 20. uro cepili 126 oseb. Med cepljenjem občasno preverjajo, koliko vial je bilo porabljenih in to primerjajo s številom cepljenih oseb. Tako so ugotovili napako, saj so bile uporabljene prazne viale napolnjene le s fiziološko raztopino. Ker se je to zgodilo s šestimi vialami, so ugotovili, da je fiziološko raztopino prejelo 36 oseb.

Cepivo in cepljenje
Žiga Živulović jr./Bobo

Nemudoma so poskušali priklicati vse – 34 so jih obvestili takoj, dve osebi pa nista bili dosegljivi. Uspelo jim jih je priklicati v naslednjih dveh dneh.

30 oseb so cepili že isti dan, ko je prišlo do napake, torej 14. januarja, štiri so cepili dan pozneje in eno osebo 17. januarja. Preostala oseba se je odločila, da se bo cepila v naslednjem tednu.

Ko so ugotovili nepravilnost, so jo po trditvah ZD Šentjur takoj popravili v centralnem registru pacientovih podatkov (CRPP), napako pa so sporočili tudi na NIJZ.

“Vsem cepljenim osebam smo se opravičili in opisali, kaj se je zgodilo. Vsem smo zelo hvaležni, da so to sprejeli z razumevanjem in se takoj odzvali na ponovno cepljenje,” so še zapisali v ZD Šentjur. Po poročanju Kanala A je zdravstveni inšpektorat že uvedel inšpekcijski nadzor v ZD Šentjur.

Na vladni novinarski konferenci je na dogodek v ZD Šentjur odzval tudi državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar. Po njegovem mnenju je ta primer dokaz, da sistem nadzora in kakovosti deluje. “Velika večina zdravil se pripravlja z redčenjem in predpriprava fiziološke raztopine je nekaj normalnega. Tudi jaz se opravičujem vsem, ki so zaradi tega imeli nekaj nevšečnosti. Sem pa prijetno presenečen, da so se vsi odzvali in se kljub temu potem cepili,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje