Ministrstvo pravi, da je župan na lastno pest odprl cesto, ta vse skupaj zanika

Slovenija 04. Jul 202412:01 8 komentarjev
Marko Gasser
Foto: Marko Gasser - Župan Občine Železniki/FACEBOOK

V občini Železniki je pretekli konec tedna promet stekel po novozgrajeni obvoznici. Ministrstvo za infrastrukturo je ob tem opozorilo, da občina tega ne bi smela storiti, saj dela na obvoznici še niso zaključena. Projekt nima ne komisijskega ne tehničnega pregleda, prav tako ne dovoljenja za predajo ceste v promet oziroma uporabo ceste. Zadevo bo zdaj pod drobnogled vzel inšpektorat za infrastrukturo. A župan Marko Gasser očitke zavrača. Za N1 je pojasnil, da je bila preusmeritev prometa na obvoznico le začasna in da je za to imel upravičen razlog.

V Železnikih so pretekli konec tedna sprostili promet po novozgrajeni obvoznici. Kot je poročal Gorenjski glas, ta še ni v celoti končana, a da so se po besedah župana občine Marka Gasserja vseeno odločili vozila preusmeriti na novo cesto, saj so pretekli konec tedna v Železnikih potekali Čipkarski dnevi in tudi reli.

S tem so se, kot piše Gorenjski glas, izognili prometu po ozki regionalni cesti skozi staro trško jedro mimo plavža, kjer je osrednji prireditveni prostor klekljarskega festivala. “Sprostitev prometa po obvoznici je bila povsem logična,” je po pisanju lokalnega medija dejal župan.

Novica o potezi župana pa je neprijetno presenetila ministrstvo za infrastrukturo. “V občini Železniki so brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi predpisi odprli državno obvozno cesto in omogočili promet po njej,” so zapisali na družbenem omrežju X.

“Cesta je ponovno zaprta za ves promet”

Dela na obvoznici Železniki namreč še niso zaključena, projekt nima ne komisijskega ne tehničnega pregleda, prav tako ne dovoljenja za predajo ceste v promet oziroma uporabo ceste. “S tem dejanjem so lahko ogrožena življenja ter varnost voznikov in krajanov,” so poudarili na ministrstvu in dodali, da bo inšpektorat za infrastrukturo v postopku nadzora ugotavljal vse okoliščine in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi ter glede na ugotovitve vključil tudi ostale pristojne organe.

Cesta je ponovno zaprta za ves promet. Sprostitev prometa bo mogoča po zaključku gradbenih del in uspešno izvedenem komisijskem oziroma tehničnem pregledu.

Župan: Obvoznica ni odprta

Župan Gasser je v izjavi za N1 vse očitke zavrnil. Pojasnil je, da je bila preusmeritev prometa na obvoznico le začasna. Že pred časom so na ministrstvo za infrastrukturo poslali prošnjo za določitev datuma za odprtje enega odseka v Logu in omenjene obvoznice.

11. junija je občina na ministrstvo poslala predlog slavnostnega odprtja obvoznice in ga zaprosila za predlog termina odprtja, ki bi ga ministrstvo izvedlo v sodelovanju z občino.

Gasser je dejal, da se dobro zavedajo, kdo lahko odpre cesto, in da to ni v pristojnosti občine, ampak ministrstva. Navedbe Gorenjskega glasu, zakaj so sprostili promet po cesti, je zavrnil in pojasnil, da članek ni v celoti skladen z dejanskim stanjem.

“Obvoznica ni odprta, temveč je bil promet zgolj začasno delno preusmerjen nanjo zaradi del na regionalni cesti,” je poudaril. Pri izkopu na stari regionalni cesti za meteorno kanalizacijo se je namreč porušila brežina, zaradi zagotovitve varnosti prometa pa je bil s pomočjo koncesionarja promet začasno preusmerjen na gradbišče.

“Kljub različnim navedbam na družbenih omrežjih in medijih občina Železniki ni izvedla odprtja obvoznice, saj za to ni pristojna,” je za N1 povedal župan Gasser in dodal, da je občina z dopisom ministrstvo zaprosila za podatek o tehničnem pregledu in prevzemu ceste. Ker je odziv ministrstva izhajal iz medijske objave, župan reakcijo povsem razume, a kot je pojasnil, so bile okoliščine preusmeritve prometa vseeno upravičene.

Po odzivu župana smo za dodaten odziv zaprosili tudi ministrstvo za infrastrukturo. Tam nadaljnjih pojasnil niso želeli dati.

Gradnja obvoznice skozi Železnike je del projekta protipoplavne ureditve porečja Selške Sore. Medtem ko se je del ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti Železnikov konec leta 2021 že začel izvajati, pa so za gradnjo obvoznice oziroma za prestavitev ceste mimo starega jedra Železnikov dolgo čakali na pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Direkcija in občina sta februarja lani sklenili dogovor s pritožnico, ki je vložila pritožbo na dopolnilno gradbeno dovoljenje za obvoznico mimo starega dela Železnikov.

Direkcija za vode je na podlagi izvedenega javnega razpisa kot izvajalca za gradnjo obvoznice leta 2021 izbrala Gorenjsko gradbeno družbo, ki je v partnerstvu z Mapri Proasfalt podala najugodnejšo ponudbo v vrednosti 3,4 milijona evrov brez DDV.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje